Williams

Williams

door Redactie

F1-team Williams

Het team van Williams racet onder de Britse vlag. Het werd in 1977 opgericht door Frank Williams en Patrick Head. Hoewel het team zich de laatste jaren voornamelijk in de onderste regionen bevindt, wordt Williams nog altijd gezien als één van de meest succesvolle F1-teams ooit.

Geschiedenis van Williams

In 1967 richt Frank Williams al het team Frank Williams Racing Cars op. In 1977 is er door sponsorgeld van de Saoedische vliegtuigmaatschappij Saudia meer mogelijk. Williams Grand Prix Engineering is vanaf dat moment officieel een feit.

Het succesverhaal van Williams begint in 1979. In dat jaar behaalt coureur Clay Regazzoni de allereerste GP overwinning voor het team. In hetzelfde jaar haalt tweede coureur Alan Jones drie GP-overwinningen. Hij eindigt uiteindelijk als derde in het kampioenschap.

1980 wordt het absolute succesjaar van Williams. Alan Jones wint 5 races en wordt wereldkampioen. Daarnaast wint tweede coureur Carlos Reutemann ook nog een Grand Prix. Het is tevens het eerste jaar waarin Williams de constructeurstitel wint. In 1981 stevent Williams nogmaals af op de wereldtitel na twee GP-overwinningen in de eerste twee races van het seizoen, echter wordt Nelson Piquet sr. van team Brabham met slechts één punt verschil wereldkampioen.

Het succesverhaal van Williams stagneert

In 1982 behaalt Williams wederom de wereldtitel. Keke Rosberg wint in het seizoen dat bekend staat om z'n vele crashes slechts één race. Deze is echter genoeg om de wereldtitel te prolongeren.

In de jaren die volgen daalt het succes van Williams. Er worden wel een aantal Grand Prix's gewonnen, maar dat is lang niet genoeg voor de wereldtitel.

Het jaar 1986 wordt een rampjaar voor Williams. Niet alleen verliest nieuwe coureur Nelson Piquet sr. door een klapband de wereldtitel aan McLaren-coureur Alain Prost, Williams-baas Frank Williams komt door een zwaar ongeval in een rolstoel terecht, waar hij de rest van zijn leven in zal zitten. Het overschaduwt de constructeurstitel die Williams dat jaar weet te winnen.

1987 is weer een jaar als vanouds. Williams is oppermachtig, en Nelson Piquet sr. weet de wereldtitel op zijn naam te zetten, gevolgd door tweede Williams-coureur Nigel Mansell. 1988 wordt een mager jaar voor de Britse renstal. Het team eindigt slechts zevende in de strijd om de constructeurstitel.

De jaren '90

In 1992 en 1993 is Williams wederom oppermachtig. Nigel Mansell wordt met overmacht wereldkampioen in de FW14B, die wordt gezien als één van de dominantste F1-auto's ooit. Williams pakt ook de constructeurstitel. Het succes betekent het vertrek van de beide coureurs Mansell en Ricardo Patrese. Het tweetal wordt vervangen door Alain Prost en Damon Hill. Het bleken goede opvolgers. Prost wint in 1993 de wereldtitel, en Hill eindigt als derde.

Het jaar 1994 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Williams. Opvolger van Prost, Ayrton Senna, overlijdt na een ongeval tijdens de GP van San Marino. Dat Williams dankzij de sterke vervanger David Coulthard en Damon Hill de constructeurstitel weet te winnen, doet er eigenlijk niet toe.

1996 en 1997 zijn de, tot nu toe, laatste dominante jaren van Williams. Damon Hill wordt in '96 wereldkampioen, waarna zijn nieuwe teamgenoot Jacques Villeneuve dat kunstje een jaar later herhaalt.

De val van Williams

Hoewel Williams dus één van de meest succesvolle teams aller tijden is, is het team inmiddels ver teruggevallen. Volgens oud-coureur Rubens Barrichello komt dat omdat het team de nadruk teveel op 'pay-drivers' heeft gelegd. De dochter van Frank Williams verklaart dat de val, die vanaf 2015 leek te zijn ingezet, te maken heeft met een "verkeerde wijziging in de bedrijfscultuur".

Het lijkt er overigens niet op dat Williams snel een vuist kan maken tegen de veel snellere topteams. De laatste podiumplaats dateert alweer uit 2016, tijdens de Canadese GP.

Voor het eerst actief: 1977
Volledige naam: Williams Racing

Gewonnen constructeurskampioenschappen: 9
Gewonnen kampioenschappen met coureurs: 7

Teambaas en CEO: Jost Capito
Technisch Directeur: François-Xavier Demaison
Oprichters: Frank Williams, Patrick Head

Coureurs: Alex Albon, Nicholas Latifi
Test- en reservecoureurs: Jack Aitken, Roy Nissany

Hoofdvestiging: Grove, England

Chassis: FW44
Motor: Mercedes F1 M13 E Performance

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk