Adrian Newey

Adrian Newey staat bekend als één van de meest succesvolle ontwerpers en engineers binnen de Formule 1. Hij heeft gewerkt met de meest iconische teams en coureurs en in totaal heeft hij bijgedragen aan het behalen van twaalf constructeurs- en dertien coureurstitels. Momenteel is Newey al jaren in dienst bij Oracle Red Bull Racing als Technisch Directeur.

Biografie 

De Britse Newey werd in 1958 op Tweede Kerstdag geboren in Essex. In 1980 studeerde hij luchtvaartkunde aan de Universiteit van Southampton. Al snel vond hij een baan binnen de koningsklasse bij het team van Fittipaldi.

In 2005 maakte het energiedrankbedrijf, Red Bull, haar intrede in de Formule 1. Een jaar later sloot Newey zich aan bij de Oostenrijkse renstal en sindsdien is hij aangewezen als de ‘Chief Technical Officer’.

Carrière en successen

In de jaren ’80 besloot Newey een andere richting op te gaan door te werken als ontwerper en engineer in het CART-kampioenschap. Twee van zijn designs hebben de Indianapolis 500 gewonnen.

Tussen 1991 en 1996 werkte de Brit samen met Patrick Head voor het Williams F1 Team. De twee techneuten hebben geholpen met het binnenhalen van meerdere titels. Gedurende deze jaren won Williams vijf keer achter elkaar de constructeurs en vier coureurs wonnen het wereldkampioenschap.

In 1997 maakte de ontwerper de overstap naar McLaren, voordat hij in 2006 vertrok naar Red Bull. Ook bij McLaren heeft hij gewerkt aan een auto die de constructeurs won en twee jaar op een rij won Mika Häkkinen de coureurstitel in de auto van Newey. 

Bij de Oostenrijkse renstal boekte Adrian Newey successen met Sebastian Vettel en Max Verstappen. De RB19 die hij creëerde won in 2023, 21 van de 22 races die plaatsvonden. 

Privé

Naast zijn carrière als techneut en ontwerper in Formule 1, houdt de Brit zich ook veel bezig met auto’s en motorsport. Newey is een liefhebber van sportwagens en deze verzamelt hij ook graag. Daarnaast heeft hij meegedaan aan de Le Mans Legend-races en in 2007 nam hij deel aan de 24 uur van Le Mans. Verder heeft de ontwerper in 2017 een memoire uitgebracht: ‘How to Build a Car’.

De RBR-ontwerper kreeg in 2012 ook de eer om benoemd te worden tot Officier in de Orde van het Britse Rijk (OBE). Hij ontving deze ridderorde, naar aanleiding van zijn betrokkenheid en diensten in de autosport.

In totaal is Newey drie keer getrouwd en uit zijn eerste twee huwelijken heeft hij drie dochters en een zoon gekregen. 

Lees meer over Adrian Newey

Dit vind je misschien ook leuk