Christian Horner

Christian Horner staat bekend om zijn successen team met het Formule 1-team van Red Bull Racing. Sinds de oprichting van de Oostenrijke renstal in 2005 is hij actief als teambaas. Destijds was hij de jongste persoon die deze rol op zich nam en tegenwoordig is hij de langstzittende teambaas in de koningsklasse. In totaal won het team zeven coureurs- en zes constructeurskampioenschappen. 

Biografie

Christian Edward Johnston Horner werd in 1973 geboren in Leamington Spa. In zijn jongere jaren reed de Brit in het karting en vervolgens racete hij in het Formule Renault Kampioenschap. In de jaren ’90 maakte Horner zijn debuut in de Britse Formule 3 en in 1997 richtte hij het Arden International GP2-team op.

In 1999 besloot de 50-jarige zijn carrière als autosportcoureur op stop te zetten en verschoof hij zijn focus naar het leiden van zijn team. De Brit had veel ambities voor zijn loopbaan en hij was dan ook op zoek om hogerop te kunnen komen in de Formule 1.

In 2005 was het dan zo ver. Red Bull nam het Jaguar F1 Team over en Horner werd aangewezen als teambaas. Met dit nieuwe team werden er sterke races gereden en in 2009 werd de Duitse Sebastian Vettel binnen gesleept. Vanaf 2010 won het team van Red Bull vier keer achter elkaar de constructeurs en Vettel bemachtigde vier wereldtitels.

Privé

Horner is opgegroeid in een gezin met twee broers en op jonge leeftijd werd hij al geïntroduceerd aan auto’s. Zijn vader en grootvader handelden namelijk in auto-onderdelen.

Nadat het huwelijk van de teambaas in 2013 uitliep tot een scheiding, hertrouwde hij in 2015 met ex-Spice Girl, Geri Halliwell. In 2017 verwelkomden zij hun eerste zoon samen en beiden hebben een dochter uit een eerdere relatie. 

Controverse

Het seizoen van 2024 was nog niet begonnen en Horner raakte verstrikt in een groot schandaal. Een vrouwelijke medewerkster van Red Bull beschuldigde de Brit van ongepast en grensoverschrijdend gedrag en zij diende een klacht in.

Red Bull GmbH startte een onderzoek naar de teambaas, met behulp van een onafhankelijke advocaat. Na drie weken werd Horner vrijgesproken van de beschuldigingen, maar een dag later werd er materiaal uitgelekt van zogenaamde gesprekken en foto’s die zijn uitgewisseld tussen de medewerkster en Horner.   

Lees meer over Christian Horner

Dit vind je misschien ook leuk