Carlos Sainz

Carlos Sainz

door Redactie

Biografie F1-coureur Carlos Sainz - zoon van wereldkampioen Dakar zoekt eigen glorie

Carlos Sainz (Jr.) komt uit voor het F1-team van Ferrari en staat getekend voor een langere periode. De Spanjaard is de teamgenoot van Charles Leclerc. Zijn debuut kwam tegelijkertijd met die van Max Verstappen in 2015 bij Toro Rosso. Na een omweg via teams als Renault en McLaren belandde Sainz in 2021 bij Ferrari.

Wie is Carlos Sainz?

Carlos Sainz Junior werd op 1 september 1994 geboren in Madrid. Zijn vader is Carlos Sainz (senior), tweevoudig wereldkampioen WRC (World Rally Championship) en viervoudig winnaar van de Dakar-rally. De moeder van Carlos is Reyes Vázquez de Castro. Ook heet Carlos een zus; Blanca Sainz Vázquez, evenals een broer; Antonio Sainz.

Hoe Carlos Sainz in de Formule 1 terechtkwam 

Ook Carlos Sainz Jr. begon op jonge leeftijd met karten. Hoe oud hij was is niet bekend. In 2006 nam hij deel aan de 36e Torneo Industrie in de Minikarts, hij werd toen derde. In hetzelfde jaar noteerde hij ook een tweede plek in de eindklassering van de Copa Campeones Trophy Cadet - een Spaans kampioenschap voor junioren.

In 2008 schreef hij het CIK-FIA Asian-Pacific Kampioenschap op zijn naam. Sainz versloeg toen twee coureurs die later ook in de F1 belandden: Daniil Kvyat (P2) en Sergey Serotkin (P11). Het jaar daarop wist Sainz als tweede te eindigen in het Spaanse KF3-kampioenschap karten. Ook won Sainz in dat jaar de winnaar geworden van het de prestigieuze Monaco Kart Cup. Hij bleef daarbij 30 andere coureurs voor, waaronder Nyck de Vries.

Een Europese titel of een wereldkampioenschap bleek te ver gegrepen voor Sainz, maar hij eindigde nog wel in 2009 als tweede in het Europese CIK-FIA Kampioenschap (KF3) en derde in de WSK International Series (KF3).

De prestaties van Carlos Sainz in de single-seaters

In 2010 volgde de overstap naar de single-seaters voor Sainz. De Spanjaard kwam dat jaar in meerdere juniorklassen uit en deed telkens enkele races mee. Bijvoorbeeld de European F3 Open en de Formula Renault 2.0 Eurocup. Ongetwijfeld een bewuste keuze: zodat hij kon wennen aan verschillende auto’s. De voornaamste focus dat jaar lag op het Formula BMW Europe-kampioenschap. Sainz werd vierde. Hij scoorde één overwinning, twee pole positions, twee snelste rondes en vijf podiumplekken.

2012 verliep in een soortgelijk patroon voor Sainz. Enkele gastoptredens, met meer focus op twee kampioenschappen. In de Formula Renault 2.0 NEC won Sainz overtuigend met tien overwinningen uit 20 races. In de Formula Renault 2.0 Eurocup eindigde hij als tweede.

In de periode van 2013 tot en met 2015 zette Carlos Sainz zijn zinnen op F1. Hij bewees zijn waarde als testrijder bij Toro Rosso in 2013, zo ook bij de hoofdmacht Red Bull Racing in het daaropvolgende jaar. Grote successen bleven daarbuiten uit, maar in 2014 studeerde hij als het ware af in de Formula Renault 3.5 Series. Sainz won de titel met zeven overwinningen op zak, hij versloeg daarbij Pierre Gasly met 227 punten tegenover 192 van de Fransman.

In 2015 werd Sainz uiteindelijk voorgesteld als de teamgenoot van Max Verstappen bij het Red Bull satellietteam Toro Rosso.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk