Ferrari

Ferrari

door Redactie

F1-team Scuderia Ferrari

Scuderia Ferrari, zoals het F1-team van Ferrari voluit heet, is het oudste en meest succesvolle team in Formule 1. Ferrari is sinds de officiële start van het wereldkampioenschap in 1950 onafgebroken aanwezig geweest. Mede dankzij die langlopende deelname is Ferrari ook het meest succesvolle team met zestien constructeurskampioenschappen en vijftien titels met coureurs.

Hoe Ferrari debuteerde in de Formule 1

Een sportieve automaker in hart en nieren. Ferrari werd in 1929 opgericht door Enzo Ferrari met het doel om deel te nemen aan allerlei racecompetities. Het team werkte in die vroege jaren veel met Alfa Romeo samen, maar door een onenigheid scheidden de wegen in 1939. In de tussentijd vertegenwoordigde Ferrari Alfa Romeo in diverse competities. Met de investeringen van Alfa Romeo werd in 1935 de eerste auto met een Ferrari-logo gebouwd.

Eind 1939 werkte Ferrari voor het eerst aan een volledig eigen auto: de Tipo 815. De komst van de oorlog kortwiekte de progressie. Ferrari bleef in de tussentijd actief als een machinebouwer. In 1943 werd het hoofdkantoor verplaatst naar Maranello, maar het jaar daarop werd deze locatie gebombardeerd.

De allereerste overwinning van een ware Ferrari-bolide volgde in 1948. De Tipo 125, met de Italiaan Giuseppe Farina (de allereerste F1-wereldkampioen in 1950) werd de Italiaanse GP gewonnen.

De hoogtijden en tegenslagen van Ferrari als Formule 1-team

Verreweg de meest succesvolle periode van Ferrari is nauw verbonden met zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher. De Duitser werd tussen 2000 en 2004 vijf wereldkampioenschappen achter elkaar met het historische merk.

Er moest nog heel wat gebeuren, eer dat die successen realiteit werden overigens. Schumacher kwam in 1996 bij Ferrari. Het team stond destijds al meer dan tien jaar droog wat betreft wereldtitels.

Voordat de dominante periode van Ferrari plaatsvond, was Schumacher geregeld dicht bij een wereldtitel. Zo verloor hij 'nipt' van Jacques Villeneuve in 1997 bij de controversiële finale op het Spaanse Jerez. Ondanks dat de twee daaropvolgende jaren géén wereldtitel voor de Duitser opleverden, wist het team in 1999 eindelijk weer de constructeurstitel te winnen.

Schumacher als de meest succesvolle F1-coureur namens Scuderia Ferrari

Schumacher wordt door velen gezien als dé man die Ferrari er bovenop hielp. Zo verhuisde bijvoorbeeld Ross Brawn van Schumachers voormalige team, Benetton, mee naar Scuderia Ferrari. De technisch directeur had toen al een flinke reputatie opgebouwd en ging in op het verzoek van Schumacher om over te lopen. Ook Jean Todt speelde een cruciale rol in die formatieve jaren als teambaas.

Schumacher stond destijds bekend vanwege zijn betrokkenheid bij het team en zijn uitstekende werkethiek. Hij zat geregeld tot late uren met de monteurs te werken in de garage, terwijl zijn collega-coureurs al lang richting het hotel waren vetrokken.

F1-team van Ferrari nog steeds zoekend naar titel in modern tijdperk

Ferrari wist na die hoogtijden nog één keer de titel te veroveren samen met Kimi Raikkonen in 2007. Ook dat het Italiaanse team er daarna nog eens dicht bij, die keer met Fernando Alonso.

De laatste wereldtitel is inmiddels meer dan vijftien jaar geleden en het is Ferrari nog niet gelukt om die lange droogte te eindigen. De groeiende druk die met de status van Ferrari is verbonden, gevoed door de sensatiebeluste landelijke pers, maakt die missie er niet makkelijker op. Het team lijkt geregeld het slachtoffer van de passie, zodra de druk in de titelstrijd toeneemt.

Actief sinds: 1950
Volledige naam: Scuderia Ferrari

Gewonnen constructeurskampioenschappen: 16
Gewonnen kampioenschappen met coureurs: 15

Teambaas: Mattia Binotto
Technisch Directeur: Enrico Cardile
Oprichter: Enzo Ferrari

Coureurs: Charles Leclerc, Carlos Sainz
Test- en reservecoureurs: Mick Schumacher, Antonio Giovinazzi, Robert Shwartzman

Hoofdvestiging: Maranello, Italië

Chassis: Ferrari F1-75
Motor: Ferrari 066/7

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk