Nyck De Vries

Nyck De Vries

door Lysanne

Biografie Formule 1-coureur Nyck de Vries – held van de race

Nyck de Vries is een Nederlandse autocoureur die in 2019 kampioen in de Formule 2 werd en in het seizoen 2020/2021 het wereldkampioen won in de Formule E. Daarnaast is hij ook test- en reservecoureur voor Mercedes, Aston Martin en Williams geweest. In 2023 debuteert de Nederlander in de Formule 1 met een vaste plek bij Alpha Tauri.

Wie is Nyck de Vries en wat heeft hij op jonge leeftijd al bereikt?

Hendrik Johannes Nicasius “Nyck” de Vries is geboren op 6 februari 1995 in Uitwellingerga, Nederland. Hij begon in 2008 met zijn autosportcarrière in het karten en reed voor het Italiaanse Chiesa Corse Zanardi Team. Hij werd kampioen in KF3 (2008, 2009), de Duitse jeugdklasse (2008, 2009) en won hij ook het Europees kampioenschap KF3 (2009).

In 2010 werd Nyck de Vries opgenomen in het McLaren Young Driver Programme, het talentprogramma van het McLaren Formule 1-team. In totaal bleef hij negen jaar onderdeel van dit programma. Hij werd kampioen in de KF2-klasse in 2010 en in september 2011 werd hij kampioen in de KF1-klasse, de hoogste karting-klasse ter wereld.

De overstap naar het formuleracing

In 2012 maakte Nyck de Vries zijn overstap van het karting naar het formule-racing. Daar begon hij met de Eurocup Formule Renault 2.0, maar ook in de Formule Renault 2.0 NEC. In de Eurocup eindigde hij op de vijfde plaats in het kampioenschap en bij NEC werd hij tiende, waarbij hij slecht vijf van de acht races had deelgenomen.

De Nederlander bleef actief in de Eurocup in 2013, maar maakte ook de overstap naar de Formule Renault 2.0 Alps. In Alps werd hij achtste en in de Eurocup eindigde hij opnieuw op de vijfde plaats.

In het seizoensjaar van 2014 veranderde er niet veel. Opnieuw reed De Vries in de Eurocup en in de Alps. Deze keer met veel succes, hij won voor beide kampioenschappen de titel. In 2015 maakte Nyck de overstap naar het Formule Renault 3.5 Series, hier was hij onderdeel van DAMS. Totaal stond De Vries vijf keer op het podium en eindigde als zesde in het klassement. In 2016 verhuisde De Vries naar de GP3 Series, waar hij in het klassement afsloot met de zesde plek.

Het jaar daarop maakte De Vries zijn overstap naar het Formule 2-kampioenschap, waar hij zijn debuutseizoen verzilverde met een zevende plaats. In 2018 eindige hij op de vierde plek namens Prema, dit deed hij achter George Russell, Lando Norris en Alexander Albon.

Hierdoor greep hij helaas wel naast een stoel bij McLaren. Norris en De Vries waren beide onderdeel van het McLaren Young Drive Programme. In 2019 wisselde De Vries van team in de Formule 2, met groot succes want hij werd kampioen in de klasse met ART.

Einde 2019 vertelde Nyck dat hij naar de Formule E zou gaan. Niet onverdienstelijk, hij werd (de allereerste Formule E)-wereldkampioen in zijn tweede seizoen namens het Formule E-team van Mercedes.

Welkom in de Formule 1

In December 2020 testte De Vries tijdens de Young Driver Test in Abu Dhabi met de Mercedes W11. Hij mocht sinds 2021 aan de slag als reservecoureur bij het F1-team Mercedes.

Zijn debuut in de Formule 1 tijdens een trainingssessie volgde in mei van 2022, dit was tijdens de vrije training in Spanje. Toen verving hij Alex Albon bij Williams. Ook mocht de racer uit Sneek kilometers maken in Frankrijk in plaats van Lewis Hamilton en in Italië in de F1-bolide van toenmalig Aston Martin-coureur Sebastian Vettel.

Een jaar, waarin alles in een stroomversnelling kwam: De Vries mocht hij zijn eerste officiële Formule 1-race rijden tijdens de Italiaanse GP. Hij verving Alexander Albon bij Williams, die moest geopereerd worden aan een blindedarmontsteking. Dit leverde veel goeds op voor Nyck, hij eindigde zijn eerste race namelijk in de punten op plek negen. Het leverde Nyck De Vries een contract op bij AlphaTauri voor het Formule 1 seizoen van 2023, waar hij plaatsneemt de als de vervanger van naar Alpine vertrokken Fransman Pierre Gasly.

En daarmee komt zijn F1-droom eindelijk uit. De nieuwe teamgenoot van Yuki Tsunoda heeft indruk gemaakt op Red Bull Racing en werd zelfs genoemd als een realistische vervanger van Sergio Perez in de pers. Of die theorie uitkomt? Dat is aan Nyck en de resultaten die hij in zijn debuutseizoen zekerstelt.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk