Sebastian Vettel

Sebastian Vettel

door Redactie

Biografie F1-coureur Sebastian Vettel - wonderkind uit Red Bull-talentenprogramma

Sebastian Vettel stond tot eind 2022 onder contract bij het Formule 1-team van Aston Martin. De viervoudig wereldkampioen was daar de teamgenoot van Lance Stroll. Zijn grootste successen behaalde de Duitser bij Red Bull Racing: vier wereldtitels op een rij.

Het in de voetsporen van zijn grote voorbeeld Michael Schumacher treden - titels winnen met Ferrari - liep niet zoals gehoopt. Toch droomt Vettel nog van een vervolg, waarna hij naar het team van Lawrence Stroll vertrok.

Wie is Sebastian Vettel?

Sebastian Vettel werd op 3 juli 1987 geboren in Heppenheim, gelegen in het westelijke deel van Duitsland. Sebastian is de zoon van Norbert en Heike Vettel. Hij heeft twee oudere zussen, Melanie en Stefanie en een jongere broer Fabian.

Zijn jeugdjaren werden gevormd door liefde voor de (race)sport en muziek. In het bijzonder de drie ‘Michaels’: Michael Schumacher, Michael Jordan en Michael Jackson. Sebastian Vettel droomde zelfs toen van een carrière in de muziek als zanger, maar besefte dat hij niet de stem had.

Hoewel Vettel erom bekendstaat dat hij niets heeft met social media, is hij niet te beroerd om een kijk in zijn leven te geven. Zo is hij grote fan van The Beatles en geniet hij van typische Britse humor, in het bijzonder Monty Python en de serie Little Britain.

Sebastian Vettel is de vader van drie kinderen. Hij trouwde in 2019 tijdens een privéceremonie. De getalenteerde F1-coureur heeft ook een talenknobbel: Vettel spreekt naast Engels ook Frans, Fins en Italiaans.

Hoe Sebastian Vettel als junior opklom richting de Formule 1

Dat Sebastian Vettel zo dominant presteerde in zijn periode bij Red Bull Racing is grotendeels te verklaren door zijn buitengewone prestaties op jonge leeftijd.

Op driejarige leeftijd begon Sebastian al met karten, op zijn achtste nam hij voor het eerst deel aan kartcompetities. Het meerderdeel van zijn eerste kilometers maakte Vettel in de Duitse competities. Zo won hij in 1997 drie titels. In het jaar daarop nog twee. En dat hielp hem al op zeer jonge leeftijd aan een uitnodiging voor het Red Bull Junior-programma.

In de periode daarna, 1999 en 2000, leek hij het wat rustiger aan te doen. Althans, mogelijk vond het echte werk achter de schermen plaats voor Vettel. Zo bewijst 2001: Sebastian Vettel won toen de Monaco Kart Cup voor junioren, het Duitse juniorenkampioenschap, evenals European Championship ICA Junior. Afgestudeerd zogezegd - in 2003 kwam de overstap naar de single-seaters voor Sebastian Vettel.

De prestaties van Sebastian Vettel in de single-seaters

De statistieken vertellen in dit geval niet het hele verhaal. Sebastian Vettel arriveerde in de single-seaters in 2003. Hij streed dat jaar mee in de Formula BMW ADAC-competitie en werd tweede. In 2004 won hij vervolgens de titel in diezelfde serie met een behoorlijke overmacht: 387 punten tegenover 263 van de nummer twee in het kampioenschap.

De stip op de horizon, Formule 1, kwam daarna snel in zicht. Vettel werd in 2005 testcoureur bij het Formule 1-team van BMW-Williams. Zo ook in het jaar daarna; BMW-Sauber om precies te zijn. Tussendoor kwam hij enkele keren uit in een aantal kampioenschappen, maar dat was sporadisch. In 2006 vocht hij nog wel om de titel in het Europese Formule 3-kampioenschap. Voordat hij de titel zeker stelde, werd Vettel opgeroepen om zich voor te bereiden op zijn Formule 1-debuut in 2007. Hij verving in dat jaar herstellende Robert Kubica en scoorde direct bij zijn debuut punten, bij de GP van Verenigde Staten (achtste). Hij was daardoor een lange tijd de jongste F1-coureur met een puntenfinish;

In 2007 werd Vettel getekend door Toro Rosso. Een jaar later bewees Sebastian Vettel waarom hij in de Formule 1 hoorde: hij pakte pole position en won op een natgeregend Monza de Italiaanse Grand Prix.

Intussen is het Ferrari-avontuur voorbij en lijkt een gedroomd vervolg bij Aston Martin ver weg. Vettel won in 2021 bijna een race, maar werd achteraf gediskwalificeerd door te weinig brandstof in de tank voor het maken van een sample. De viervoudig wereldkampioen bleef strijdvaardig, maar vertrok na twee moeizame jaren bij Aston Martin eind 2022 toch uit de sport en werd vervangen door Fernando Alonso.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk