Sergio Perez

Sergio Perez

door Redactie

Sergio Perez is een Mexicaanse F1-coureur die uitkomt voor Red Bull Racing. De voormalig coureur van Racing Point en ook Force India is sinds 2021 de teamgenoot van Max Verstappen bij het F1-team. De Mexicaan debuteerde in 2011 in de Formule 1 namens Sauber (tegenwoordig bekend als Alfa Romeo) en is sindsdien elk seizoen actief gebleven in de koningsklasse van de autosport.

Wie Sergio Pérez is en waar hij opgroeide

Sergio Pérez werd geboren op 26 januari 1990 in Guadalajara, Jalisco. Hij is de jongste zoon van Antonio Pérez Garibay and Marilú Mendoza de Pérez. Checo, zoals zijn bijnaam luidt, heeft een oudere zus Paola en een oudere broer Antonio. De broer van Sergio racete ook, maar is gestopt. Hij kwam uit in de Mexicaanse NASCAR Series.

Sergio, net als zijn broer, dacht na over een loopbaan in de professionele voetballerij. En als de lange en onzekere weg naar F1 niets zou worden, dan zou Pérez gekozen hebben voor het beroep van advocaat.

Hoe Sergio Pérez in de F1 is gekomen

Ook voor Sergio Pérez begon het allemaal in de karting. Hij was toen zes jaar oud, in 1996. De Red Bull-coureur was al vroeg vooraan het veld te vinden. In Pérez’ eerste jaar won hij vier races en werd tweede in deze juniorenklasse.

Een klasse hoger, Youth Class, toonde eveneens dat hij talent had. Pérez wist dat seizoen te winnen en pakte vijf podiumplekken. Hij was vierde in het kampionschap en de jongste op de grid. In 1998 won hij diezelfde competitie met acht overwinningen en daarmee de jongste winnaar ooit in de klasse.

Jarenlang karten in zijn thuisland, in het bijzonder in de 124 cc-categorie, leidde tot nieuwe kansen. Zijn grootste succes: het winnan van de ‘Easy Kart 125 Shootout’ - een competitie met coureurs vanuit de hele wereld. Perez pakte pole en won de race, als jongste coureur in de categorie eveneens.

Pérez ook succesvol buiten Mexico - van Britse F3 richting GP2 en dan F1

Pérez kampte in 2003 met budgetproblemen, maar vond dan toch de financiering voor een verblijf in Europa via Telmex. Carlos Slim, tussen 2010 en 2013 de rijkste Mexicaan, zag er brood in; het koppelen van zijn telecom bedrijven aan het snelle Mexicaanse talent.

Zo verhuisde Pérez naar Oxford, om mee te doen aan het Britse Formule 3-kampioenschap in 2007. Hij won direct in dat jaar de titel binnen de nationale, Britse variant, met een voorsprong van 109 punten 22 races. De internationale, iets meer competitieve variant - daarin finishte Pérez als vierde in 2008 in het seizoen daarna.

In het latere deel van 2008 en gedurende 2009 kwam de Mexicaanse F1-coureur uit in de GP2 (tegenwoordig bekend als Formule 2). Eerst de Asia Series, en daarna de internationale hoofdserie om precies te zijn. Zijn debuutseizoen in de laatstgenoemde ging samen met een knappe P2 in de eindnotering van het kampioenschap, achter voormalig F1-coureur Paston Maldonado.

Waarom Sergio Pérez nog steeds in de F1 rijdt

Sergio Pérez werd bij zijn aankomst in Formule 1 gezien als de Mexicaanse Max Verstappen van zijn tijdperk. Die belofte leek de Mexicaanse coureur in zijn drie jaar bij Sauber (2011-2012) aardig waar te maken. Zo scoorde hij twee podiumplekken in zijn tweede seizoen (P2 en P3) en sloot het kampioenschap af als tiende, met zes punten meer dan zijn meer ervaren teamgenoot Kamui Kobayashi.

Het veelbelovende begin kreeg niet het gehoopte vervolg toen hij in 2013 tekende bij McLaren. Het team verving Lewis Hamilton met de jonge en soms nog erg wilde Pérez. Grote schoenen om te vullen wel. Na een jaar mocht de Mexicaan de biezen pakken nadat hij zijn eerdere vorm niet waarmaakte. McLaren maakte die ook niet meer waar, maar dat even terzijde.

Sergio Perez moest lang wachten op nieuwe kans bij sterk team

De redding was er gelukkig, in de vorm van een contract van vijftien miljoen dollar bij Force India. Daar bleef Pérez van 2014 tot 2020. Het team werd eigendom van Lawrence Stroll in de laatste drie seizoenen toen Pérez er reed. Hij verving uiteindelijk Pérez met viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel die het bij Ferrari voor gezien hield.

Perez won zijn voorlaatste Grand Prix - de Grand Prix van Sakhir. Een overwinning waar hij meer dan tien jaar op moest wachten. En die overwinning bood een reddingsboei - lastminute uitgeworpen door Red Bull Racing. Pérez was anders waarschijnlijk gestopt na het F1-seizoen van 2020.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk