Hoe werkt een F1-weekend?

Hoe werkt een F1-weekend?

door Redactie

Hoe werkt een F1-weekend?

In een gebruikelijk F1-weekend rijden F1-teams drie vrije trainingen van ieder een uur, twee daarvan op de vrijdag en één op de zaterdag. De teams zijn vrij om die tijd zelf in te delen, daarom de naam 'vrije' training.

Deze sessies worden benut om aan de afstelling van de auto te werken, data te verzamelen over de prestaties van de auto en het uitvoeren van simulaties in voorbereiding op de kwalificatie en de Grand Prix-race van dat weekend.

De kwalificatie vindt op de zaterdag plaats, minimaal twee uur na de derde vrije training. De teams vechten in de kwalificatie om de startposities bij de race op zondag.

Kwalificeren gebeurt in een knock-out systeem van drie ronden die bekendstaan als Q1, Q2, Q3. Vijf langzaamste coureurs vallen af in Q1. Deze afvallers vervullen de startposities 16 tot en met 20 op de startgrid.

In Q2 vallen weer vijf coureurs af waarna de top tien het uitvecht in de laatste heat (Q3). De startplekken 1 t/m 10 worden bepaald, de F1-coureur met de snelste tijd in Q3 krijgt de pole position achter zijn naam en start vanaf de eerste plek bij de race.

Hoe punten worden verdeeld in F1-weekend

Op de zondag wordt de Grand Prix gereden. De race duurt tussen de anderhalf en twee uur zonder grote en wordt gekenmerkt door een raceafstand van iets meer dan 300 kilometer. Wie als eerste over de finish komt, wint logischerwijs. De top tien krijgt punten. (25 punten voor winnaar, 18 punten P2, 15 punten P3, 12 punten P4, 10 punten P5, 8 punten P6 6 punten P7, 4 punten P8, 2 punten P9, 1 punt P10.

Ook krijgt de coureur die de snelste raceronde noteert een extra punt, maar alleen als diegene in de top tien finisht.

Teams vechten om posities door elkaar in te halen. Of door een undercut of overcut toe te passen tijdens het strategische steekspel van de pitstops.

Hoe werken sprintraces?

Enkele keren per seizoen (drie in 2022) vinden er sprintrace weekenden plaats in Formule 1. Het is een pilot, om te kijken hoe het weekendformaat van F1 beter kan.

De opbouw van een weekend wordt bij een sprintrace opgesplitst: na de eerste vrije training op vrijdag volgt gelijk de kwalificatie. Deze kwalificatie bepaalt de startvolgorde van de sprintrace, die zaterdag gereden wordt (na de tweede en ook laatste vrije training). De uitslag van de sprintrace beslist vervolgens de startvolgorde bij de F1-race op zondag.

Tijdens de sprintrace zijn er ook punten te verdienen bij een finish in de top acht: de coureur die als eerste finisht, krijgt acht punten. Iedere coureur daarachter krijgt stapsgewijs een punt minder (als achtste gefinishte krijgt één punt).

Foto: Red Bull Contentpool

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk