Formule 1 GP van Monaco
Waarom het straatcircuit van Monaco een uniek en aantrekkelijk race-circuit is
Het Prinsendom van Monaco staat decennialang bekend vanwege glitter, glamour en de bijhorende belastingvoordelen. Het is daarom niet gek dat een peperdure racesport als Formule 1 als kind aan huis is op deze iconische locatie.
De GP van Monaco is sinds 1950 bijna onafgebroken onderdeel van de F1-kalender. Op zich al bijzonder. Wat dat nog mooier maakt, is het feit dat het stratencircuit van Monaco - Circuit de Monaco - nog zo trouw is aan het originele karakter ervan.
Bijzonderheden rondom de Monaco Grand Prix: tijdloze geschiedenis in modern tijdperk
In al die jaren vonden er diverse aanpassingen plaats, maar een rondje naast de befaamde haven ademt nog steeds de sfeer die de vele bezienswaardigheden rondom voorzien. Sainte Dévote, het Casino, Chicane de Port, Le Tunnel, Fairmont Hairpin - ieder van deze bekende bochten is sinds zo vroeg als 1929, toen er nog geen officiële GP’s waren, nog aanwezig.
Bijzonderheden rondom de Monaco Grand Prix: racen versus treintje rijden
Waar dat juist voor sommigen de GP van Monaco extra bijzonder maakt, is dat tegelijkertijd ook een belemmering in opzicht van racen. Inhalen in Monaco is en blijft ontzettend moeilijk. De drievoudig F1-wereldkampioen Nelson Piquet zei het volgende over racen in Monaco: ‘alsof je door je huiskamer probeert te fietsen’. Het circuit is dan ook erg krap. Zo krap zelfs, dat teams een aangepaste voorwielophanging meenemen om de Fairmont Hairpin (haarspeldbocht) te trotseren.
Mede door die hoge moeilijkheidsgraad, staat winnen van de GP van Monaco gelijk aan een ongekende prestatie. Een overwinning hier is één om af te vinken op weg naar het behalen van de Triple Crown van de racerij. Tot heden is het maar één coureur gelukt om de 24-uursrace van Le Mans te winnen, evenals de Indy500 en de Monaco GP. Dat is dus Graham Hill (in 1972).
Wat nog meer de GP van Monaco typeert
Een rondje op Monaco is maar 3,337 kilometer - de kortste ronde op de F1-kalender. Echter, met maar liefst negentien bochten, vergt elke ronde opperste concentratie. De muur en schade rijden is nooit ver weg. Om hier snel te zijn, moet je durf tonen. Daar naartoe opbouwen is essentieel.
Geduld is dan ook het toverwoord in het weekend van de GP van Monaco. De coureurs bouwen op naar de kwalificatie op zaterdag, zodat ze met klinische precisie langs de bandenstapels kunnen scheren om alles uit die snelle ronde te persen. Want wie wil scoren bij de GP van Monaco, moet bij de kwalificatie zo hoog mogelijk in de rangorde belanden.
Samenvatting Monaco GP 2022
Contrasterende fortuinen, dat vat de 2022 GP van Monaco meer dan behoorlijk samen. Lang leek er een einde te komen aan de pechreeks van Charles Leclerc in Ferrari. De Monegask finishte nooit in de éénzitters bij bezoeken aan deze thuishaven. De behoorlijke pole-ronde van de Ferrari-coureur gaf op zaterdag een duidelijk signaal dat hij dit zou rechtzetten.
Toen de zondag aanbrak, brak vlak voor de race de hemel open. Leclerc vertrok uiteindelijk vanaf pole, met daarachter teamgenoot Carlos Sainz. Toen de overschakeling van wets, naar intermediates en uiteindelijk de harde banden plaatsvond, was het niet Ferrari, maar Red Bull Racing die deze GP van Monaco naar zich toe trok.
Perez maakte het beste van zijn P3 in de kwalificatie en profiteerde optimaal toen Ferrari de strategie van Leclerc door het putje spoelde. Ook Sainz kwam er niet aan te pas en moest noodgedwongen toezien hoe de Mexicaan de koppositie hield. De te langzame outlap uit de pits van de Spanjaard, die opgehouden werd door achterliggers, kostte hem ongetwijfeld de overwinning. Max Verstappen eindigde als derde, Leclerc met een P4.
Hoe laat begint de GP van Monaco 2023?
Event | Datum | Tijd |
Vrije Training 1 | vrijdag 26 mei | 13:30 - 14:30 |
Vrije Training 2 | vrijdag 26 mei | 17:00 - 18:00 |
Vrije Training 3 | zaterdag 27 mei | 12:30 - 13:30 |
Kwalificatie | zaterdag 27 mei | 16:00 - 17:00 |
Race | zondag 28 mei | 15:00 - 17:00 |
Samenvatting Monaco GP 2023
Voor het tweede jaar op rij bevatte de GP van Monaco een element wat races in het verleden een stuk spannender maakte, regen. Dat bleek wederom het geval te zijn. De race begon met droge omstandigheden, met Max Verstappen op pole position. De Nederlander liep eenvoudig weg van de rest van het veld, er leek niks aan de hand.
Toen brak de hemel open in rondje 55, dit bleek het begin van de chaos. Meerdere coureurs verslikte zich op hun slicks. er gebeurde van alles. Zo gingen onder andere: Carlos Sainz, George Russel, Lance Stroll en Sergio Perez flink de fout in. Gelukkig hield Max hem keurig op de baan, en wist daarmee met een comfortabele voorsprong de Grand Prix van Monaco op zijn naam te schrijven.
Fernando Alonso en Esteban Ocon werden respectievelijk tweede en derde. Een enig zins verassend podium.
Wat zijn de statistieken van de Monaco Grand Prix?
Eerste officiële GP van Monaco: 1950
Lengte circuit: 3,337 kilometer
Totaal aantal ronden: 78
Raceafstand: 260,286 kilometer
Aantal bochten: 19
Aantal DRS-zones: 1
Wat zijn de records van de Grand Prix van Monaco?
Record snelste ronde: 1:10.166 Lewis Hamilton (Mercedes, 2019)
Snelste ronde tijdens race: 1:12.909 Lewis Hamilton (Mercedes, 2021)
Wie heeft de meeste overwinningen?: Ayrton Senna (6), Graham Hill (5), Michael Schumacher (5), Alain Prost (4)
Meeste overwinningen van constructeur: McLaren (15), Ferrari (10), Mercedes (8)
Wat waren de vorige winnaars van de GP van Monaco?
Winnaar 2023 Max Verstappen
Winnaar 2022 Sergio Perez
Winnaar 2021 Max Verstappen
Winnaar 2019 Lewis Hamilton
Winnaar 2018 Daniel Ricciardo
Winnaar 2017 Sebastian Vettel
Foto: Red Bull Contentpool
0 reacties