Formule 1: GP België 28-30 juli 2023

Formule 1: GP België 28-30 juli 2023

door Redactie

De Grand Prix van België vond plaats op 30 juli in 2023. De Belgische GP wordt georganiseerd op het historische, evenals geliefde circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen.

Belgische Grand Prix op circuit van Spa-Francorchamps: Waarom de GP van België zo geliefd is bij coureurs en fans

Spa-Francorchamps wordt door race-coureurs gerekend tot één van de allermooiste en meest uitdagende circuits op de kalender. Zo ook voor Formule 1-coureurs, die hier decennialang verwachtingsvol naar toeleven. Het Spa-Francorchamps circuit bevindt zich in de bossen van de Ardennen en is vernoemd naar de twee nabijliggende dorpen. Spa-Francorchamps ligt in de gemeente Stavelot, deze gemeente is onderdeel van de Belgische provincie Luik.

Waarom Spa-Francorchamp een uniek evenals beeldschoon race-circuit is

Niet alleen vanwege de bosrijke omgeving - inclusief een waterbron, waar de bekende Eau Rouge bocht naar vernoemd is, maar ook vanwege de hoogteverschillen, is het Belgische circuit een bijzonder aanzicht.

De flow van Spa-Francorchamps is pijlsnel, evenals uitdagend. Het feit dat coureurs hier in de beginjaren, met weinig veiligheidsmiddelen, op het scherpst van de snede vochten, draagt ook bij aan de historische status van het circuit waar de Grand Prix van België tegenwoordig verreden wordt.

Bijzonderheden rondom de Spa Grand Prix

Dat is voor een groot deel vanwege Eau Rouge en de daarop aansluitende Raidillon. Een legendarische bochtensectie: eerst naar links, dan heuvel op, met een knik naar rechts en dan naar links en omhoog. In de huidige Formule 1-auto’s kunnen coureurs er in principe doorheen zonder te remmen of te liften door de enorme downforce.

Eau Rouge-Raidillon: mooiste bochtencombinatie van de Formule 1-kalender?

De G-krachten die vrijkomen zijn dusdanig, dat het vergelijkbaar is met de meest extreme achtbanen van de wereld. En dat ervaren coureurs dus 44-rondenlang tijdens de Grand Prix van Spa-Francorchamps. Het gevoel van de compressie, zodra men racet over deze beroemde heuvel, is ooit zo omschreven: ‘alsof je maag naar de grond gedrukt wordt en daarna via je keel omhoog wil’.

F1-coureurs gaan vanwege de lage zitpositie praktisch blind deze heuvel op. Mede vanwege de incidentrijke geschiedenis, is deze bekendste bocht van de GP van België in 2021 herzien en aangepast - met name in opzicht van de breedte van de nabijgelegen uitloopstroken.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk