Damon Hill: 'Niemand evenaart nog genie van Adrian Newey dit seizoen'

Damon Hill: 'Niemand evenaart nog genie van Adrian Newey dit seizoen'

door Michael

Damon Hill, voormalig wereldkampioen F1, vertelt over Adrian Newey, de CTO van Red Bull Racing. De laatstgenoemde is onderhand bij verre de meest succesvolle auto-ontwerper van de koningsklasse. Hill omschrijft hoe hij zich daarin onderscheidt en voegt eraan toe dat het onwaarschijnlijk is dat iemand de genie van Newey, belichaamt als de RB19, nog zal evenaren in dit F1-seizoen.

Hill in gesprek over topontwerper Newey

Pragmatisch, ouderwets, zonder ego - een aantal kenmerken die de werkwijze van Newey omvatten.

En de best man hoort bij het behang wat de F1 betreft. Het beste behang wel. Decennialang beweegt Newey aan de top van de voedselketen. Via Williams, dan McLaren, en in de afgelopen jaren als het brein van de ontwerpafdeling bij Red Bull Racing.

Prominent? Bijna 200 keer (195 na de Saoedische GP van 2023) won een ‘Newey-bolide’ inmiddels in de Formule 1.

Damon Hill omschrijft Newey als ‘the real deal’ - "Voor de mensen die niet zo bekend zijn met de mensen in de achterkamers van de Formule 1 die ervoor zorgen dat dingen daadwerkelijk gebeuren, Adrian Newey is verreweg een van de meest succesvolle, zo niet de meest succesvolle, auto-ontwerper in de geschiedenis van de Formule 1", begint de zoon van Graham Hill bij de F1 Nation-podcast.

"Zijn succespercentage is ongelofelijk, bij elk team waar hij is geweest, heeft hij een constructeurskampioenschap en coureurstitels gewonnen, ik ben de tel kwijt. Dus hij is een belangrijke man, en wat hij een team te bieden heeft, is van onschatbare waarde."

Damon Hill over Adrian Newey

De bereidheid om constant te innoveren, zelfs door het lezen van een concept van een slechter presterende concurrent, is waarmee hij zich ook weet te onderscheiden: "Ik kan het niet helpen om dat ding dat hij [Newey] deed in Bahrein te negeren, waar hij met zijn klembord voor de Mercedessen op de grid stond en lange tijd naar hun voorvleugels stond te kijken. Iedereen die Adrian kent zal weten 'wacht eens even, hij heeft al de meest dominante auto in de F1, waarom kijkt hij dan naar de voorvleugels van Mercedes?", klinkt het.

'Dan heeft Red Bull volgende magische trucje achter de hand'

Red Bull Racing leidt weliswaar in de openingsrondes, maar kijkt tegen behoorlijk minder toegestane windtunnel- en CFD-uren aan, dan bijvoorbeeld Aston Martin.

Hill denkt niet dat Red Bull voorlopig achterom hoeft te kijken met deze snelheid, maar daarna gaan die verschillend doortellen: "Op de korte termijn waarschijnlijk niet, maar op de lange termijn wordt het heel interessant om te zien hoe deze verschillen van invloed kunnen zijn en in aerodynamische tijd en alle beperkingen die ze opleggen."

Toch kan ook Hill nu alvast concluderen dat niemand Red Bull nog inhaalt in 2023: "We hopen dus dat Red Bull een glazen plafond bereikt en dat ze geen tijd meer uit deze auto kunnen persen. Maar Red Bull en Adrian Newey en al hun slimme mensen die ze bij Red Bull hebben, kennende, hebben ze waarschijnlijk ook nog een volgende magische truc achter de hand."

Formule 1

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk