De gevaarlijkste Formule 1-circuits

De gevaarlijkste Formule 1-circuits

Wat Formule 1 ook spannend maakt, is dat het een gevaarlijke sport is. Met snelheden tot wel bijna 350 kilometer per uur, kan een kleine fout direct tot immense problemen leiden. Laten we kijken naar een paar van de gevaarlijkste circuits op de Formule 1-kalender.

Marina Bay Street Circuit, Singapore

Straatcircuits kunnen van zichzelf al een uitdaging zijn, maar een race die ook nog in het donker verreden wordt... Niet alleen moeten de coureurs extra alert zijn op hun rivalen op de baan, maar ook moeten zij veel meer gefocust zijn in het algemeen. In het donker gaat je reactievermogen achteruit en moet je nog meer focussen op het rijden, in dit geval met extreme snelheden en constant langs de vangrails.

Ook speelt de hitte en de hoge luchtvochtigheid van het land ook een factor: een behoorlijke uitputtingsslag voor de coureurs. Met ruim 23 safetycar-situaties uit dertien races, loert het gevaar ook relatief vaker op dit circuit met vele blinde, onoverzichtelijke bochten. Niet alleen gevaar voor coureurs, maar ook de Marshals langs de baan.

Jeddah Corniche Circuit, Saoedi-Arabië

Hoewel dit circuit pas een paar jaar op de kalender staat, behoort hij nu al bij een van de gevaarlijkste circuits van de moderne tijden. En de titel "het snelste stratencircuit ter wereld" is inmiddels een feit, de auto's rijden met gemiddelde snelheden rijden van 250 kilometer per uur door het kronkelige straatcircuit, waar gas even loslaten vaak voldoende in de bocht is.

Daarnaast hebben meerdere coureurs al opmerkingen gemaakt over de geschiktheid van het circuit, zeker, nadat Mick Schumacher in het ziekenhuis belandde na een grote crash in 2022. Daarvoor waren er ook al wijzigingen aan het circuit gemaakt, maar tot onvrede van de rijders. Veel coureurs gaven namelijk kritiek op de gemene kerbs en benauwde bochten, waar zij doorheen vlogen met driehonderd per uur, rakelings langs de hekken en vangrails.

Circuit de Monaco, Monaco

Rijden in Monaco, het meest bekende stratencircuit, is een unieke uitdaging. En het is elke sessie proppen in het prinsendom. Ook hier schuilt daardoor het gevaar tijdens bijvoorbeeld een kwalificatie - dat als iemand vlak voor jou crasht en je net de hoek om komt rijden; dat je het te laat ziet.

Hoewel de oude gevaren van het historische Monaco grotendeels zijn verholpen, blijft het heel krappe en onoverzichtelijke karakter ervan een risico. Kettingbotsingen iemand?

Monza, Italië

De welbekende Tempel van Snelheid: Monza. Het historische circuit staat nog steeds in het teken van snelheid en daarmee ook gevaar.

Monza heeft door de jaren, net al zowat alle circuits, stappen gezet in de veiligheid verbeteren. De grindbakken en zogenaamde TECPRO-barrières doen hun werk, zullen we maar zeggen. Toch blijft de nog steeds pittige snelheid door de bochtencombinaties een kwestie. Denk bijvoorbeeld ook aan het aanremmen richting de eerste chicane; die keer dat de DRS van Marcus Ericsson kuren kreeg, hij plots de grip verloor en met veel geweld in een wilde koprol belandde.

Of het onderstaande voorbeeld, dan wel uit de F3...

Spa-Francorchamps, België

En nog Spa in België, maar deze spreekt voor zich. Met als aan het begin van het circuit de bekende Eau Rouge - Raidillon- bochtencombinatie. Een spektakelstuk om de auto's daar doorheen te zien rijden en voor de coureurs een ongelooflijk gevoel, maar ook de plek waar het vaak is misgegaan.

Na het dodelijke ongeluk van F2-coureur Anthoine Hubert terug in 2019, is deze bijzondere chicane veiliger gemaakt, met als laatste verbetering het verbreden van de uitloopstrook aan de linkerkant ervan.

Tot slot: het is relatief - hoe gevaarlijk een circuit is. Er zijn veiligheidsstandaarden waar ieder circuit aan moet voldoen tegenwoordig immers. Vroeger was dat wel anders! Maar of die maatregelen het gevaar volledig kunnen elimineren? Dat valt nog te bezien.

Missen we dat een circuit in dit rijtje met de gevaarlijkste? Ongetwijfeld! Silverstone mag gerust in dit rijtje overigens: de plek waar in 2022 de beugel van Guanyu Zhou afbrak, die het doorrollen van de auto moest voorkomen. De Chinees belandde ondersteboven tussen de bandenstapel en de publiekstribune in... Wonder boven wonder raakte niemand serieus gewond. Dit incident is evengoed het bewijs dat de moderne Formule 1 constant moet blijven innoveren en verbeteren om zoveel mogelijk de risico's te verkleinen.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk