De Vries onaangedaan ondanks torende druk: ‘niets nieuws onder de zon’

De Vries onaangedaan ondanks torende druk: ‘niets nieuws onder de zon’

Nyck de Vries blijft onaangedaan door de opmerkingen van Helmut Marko van Red Bull over zijn Formule 1-toekomst en benadrukt dat hij niet verrast is door de druk. Sinds dat de Friese F1-coureur moeite heeft om de eerste raceprestaties van zijn teamgenoot Yuki Tsunoda bij AlphaTauri te evenaren, wordt de De Vries steeds kritischer bekeken.

De Vries zelfkritisch, maar ook zelfverzekerd over prestaties

De Vries, die indruk maakte tijdens zijn debuut voor Williams in 2022, heeft een zitje bij AlphaTauri voor 2023 gestrikt. De 28-jarige heeft de druk op zichzelf echter opgevoerd met een reeks fouten in de openingsraces.

Vijf keer eindigde de AlphaTauri-coureur achter zijn teamgenoot Tsunoda. Niet eens op de afstand die je mag verwachten, hooguit één of twee plaatsen, maar meer dan eens op ver erachter. En het is de Japanner die de eerste twee punten (2xP10) namens het team gescoord heeft.

In combinatie met een reeks ongelukkige incidenten die zijn kansen op respectabele raceresultaten hebben gehinderd, heeft de Vries onlangs kritiek gekregen van de teamadviseur van Red Bull. In de aanloop naar de Grand Prix van Monaco toonde de Nederlandse coureur zich echter onaangedaan ondanks de druk en stelde hij dat de situatie niet anders is dan aan het begin van het jaar.

"Het is geen schok voor mij", meldt De Vries aan de media. "Het is normaal, het is deze industrie, het is altijd zo geweest, bij Red Bull en in de Formule 1. Ik geloof oprecht dat het niet anders is dan eerder in het seizoen. Je moet altijd presteren, je moet altijd leveren, en dat is in mijn hele carrière zo geweest."

"Ik denk dat je als coureur altijd moet vechten om te overleven en dat je altijd moet presteren om je carrière succesvol te houden. Zo is het altijd geweest. Je gelooft me misschien niet als ik het zeg, maar eerlijk gezegd denk ik niet dat er meer druk is dan op enig ander moment."

Nyck de Vries

Een kritische, oprechte zelfanalyse, zoals De Vries de kwestie afweegt en het vooral bij zichzelf zoekt: "Ik denk zeker dat ik persoonlijk te veel fouten heb gemaakt. Dat geef ik openlijk toe. Ik geloof ook dat het tempo er op verschillende momenten is geweest, en dat geeft me een soort aanmoediging en vertrouwen, maar ik ben niet in staat geweest om het samen te voegen en het uiteindelijk om te zetten. Maar ik geloof wel dat de snelheid er is."

"Maar ik heb ook te veel fouten gemaakt om dat in resultaten om te zetten. Maar dat hoort bij het leerproces dat je doormaakt, soms lukt het, soms niet. We zijn allemaal mensen, we maken fouten en we gaan verder", aldus De Vries.

In de pers denkt men dat Nyck niet zo lang de kans krijgt als zijn Japanse teamgenoot. Robert Doornbos denkt zelfs dat Nyck maar één concrete kans heeft dit weekend in Monaco om het tij te keren.

Formule 1

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk