Dit zijn alle 'Drivers of the day' van 2022!

Dit zijn alle 'Drivers of the day' van 2022!

door Cas Zeeman

In een seizoen waarin de dominantie van Max Verstappen z'n weerga niet kende blikken we terug op alle coureurs die minimaal één keer driver of the day zijn geweest. Wie zijn het, en waarom?

Max Verstappen, 5x

De onbetwiste nummer 1. Heeft deze nog uitleg nodig? Eigenlijk niet. Enfin, Max Verstappen kende een seizoen van ongekende dominantie. De Red Bull-coureur wist met nog vier races te gaan met een straatlengte voorsprong op Charles Leclerc zijn tweede achtereenvolgende wereldtitel te pakken. Hij wist liefst 15 van de 22 races te winnen, waardoor hij ook nog eens het record van meeste raceoverwinningen in één seizoen op zijn naam wist te zetten ten koste van Michael Schumacher en Sebastian Vettel, die beiden op 13 eindigden.

Ook zijn team viel in de prijzen: Red Bull wist in de Verenigde Staten hun eerste constructeurstitel sinds 2013 te pakken. Met name de hoofdingenieur, Adrian Newey, werd alom geprezen vanwege zijn bergen verzettende werk rondom de RB18-auto.

Charles Leclerc, 4x

De naaste belager van Max Verstappen. Leclerc, die het seizoen als dé uit te dagen man begon, viel door falende tactiek, technisch malheur en toch ook een aantal fouten ver terug. Maar eerlijk is eerlijk, het is knap hoe de Monegask zich met zo'n onbetrouwbare auto in de top heeft kunnen nestelen. Leclerc wist daarnaast ook een aantal races te winnen, en wist zich zo vier keer tot driver of the day te kronen.

Sergio Pérez, 3x

Ook teamgenoot van Max Verstappen, Sergio Pérez, wist zich tot drie keer te kronen tot driver of the day. De Mexicaan bleef in dezelfde auto flink achter, maar wist toch twee races te winnen. Toevalligerwijs allebei op stratencircuits: Monaco en Singapore. Hiermee droeg hij wel degelijk bij aan het constructeurs-succes van Red Bull, maar dat staat natuurlijk totaal niet in verhouding met de prestaties van zijn Nederlandse teamgenoot.

Lewis Hamilton, 3x

Lewis Hamilton kende een lastig seizoen in de Mercedes. Deze kon simpelweg niet opboksen tegen de veel snellere Red Bull, en eigenlijk ook niet tegen de Ferrari. Maar na de GP in de Verenigde Staten voerde het team enkele updates uit aan de bolide, waardoor er toch een aantal resultaten werden geboekt. Sowieso wist het team maar één overwinning te boeken, maar de pure klasse van Hamilton kwam dit seizoen goed naar boven. Hoewel de auto niet competitief was, probeerde de zevenvoudig wereldkampioen zo goed en kwaad als het kon in de top mee te doen, met drie keer driver of the day als resultaat.

Sebastian Vettel, 3x

2022 betekende ook het afscheid van een legende binnen de sport: Sebastian Vettel. In de trage Aston Martin wist de geroutineerde Duitser zich een paar keer verrassend de punten binnen te rijden, met soms indrukwekkende inhaalacties. Zijn derde DOTD behaalde hij tijdens de laatste GP van het seizoen in Abu Dhabi, als mooi afscheid van de F1-fans.

Carlos Sainz, 1x

Sainz, teamgenoot van Charles Leclerc, had ook te maken met de onbetrouwbare Ferrari. Sainz beleefde een teleurstellend seizoen, met een flink aantal DNF's, maar toch ook redelijk wat tweede plaatsen. Hij won slechts één race, de GP op Silverstone in Groot-Brittannië. In Frankrijk wist Sainz echter van de laatste naar de vijfde plek te rijden, wat resulteerde in zijn enige DOTD van het seizoen.

Daniel Ricciardo, 1x

Ook Ricciardo beleefde een zeer teleurstellend seizoen. Zelfs zo teleurstellend, dat hij als het ware is ontslagen bij zijn team McLaren, met inderdaad als reden de tegenvallende resultaten. Ricciardo had het idee een sabbatical te nemen in 2023 met als doel een jaar later weer op de grid terug te keren, maar inmiddels is bekend geworden dat de goedlachse Australiër als derde coureur aan de slag gaat bij Red Bull.

Eén keer wist de "Honey Badger" zichzelf tot driver of the day te kronen. In Mexico wist hij een knappe zevende plaats te behalen, zelfs na een tijdstraf van 10 seconden. Dit deed hij na een aantal mooie inhaalacties, wat werd beloond door de fans.

Mick Schumacher, 1x

Ook vertrekkend Haas-coureur Mick Schumacher wist zichzelf eenmaal tot driver of the day te kronen. Ook Schumacher vertrekt na dit seizoen in ieder geval tijdelijk uit de Formule 1, omdat hij teveel schade reed en daar te weinig tegenover stelde. Echter beleefde de jonge Schumacher-telg een fantastisch weekend in Oostenrijk. Na een zevende plaats in de kwalificatie en een negende plaats bij de sprintrace, wist Schumacher zich op zondag met een aantal imposante inhaalacties naar de zesde plaats te rijden. Die dag een terechte driver of the day.

Nyck de Vries, 1x

Wat is beter dan tijdens je F1-debuut worden gekroond tot driver of the day? Als coureur weinig dingen, op het winnen uiteraard na dan. Nyck de Vries mocht in Monza invallen voor de door een blindedarmontsteking gevelde Alex Albon in de trage Williams. De Vries en de bolide voelden elkaar feilloos aan, en zo reed de Fries naar een meer dan uitstekende negende plaats. Iets wat door de F1-fans die dag ook werd herkend,

Na die dag werd De Vries toegevoegd aan verschillende verlanglijstjes. AlphaTauri trok uiteindelijk aan het langste eind, en zo hebben we volgend jaar twee Nederlanders op de F1-grid!

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk