Dutch GP 2023 vestigt record van meeste inhaalacties tijdens een race ooit

Dutch GP 2023 vestigt record van meeste inhaalacties tijdens een race ooit

door Cas Zeeman

Hoewel Zandvoort door de ligging en de typerende kombochten geliefd wordt door menig coureur, is een veelgehoord argument dat inhalen moeilijk is, wat het racespektakel natuurlijk niet ten goede komt. Met dat stigma kan nu worden afgerekend: afgelopen weekend vonden er maar liefst 186 inhaalacties plaats. Een record.

Dutch GP betekent recordbreker

Afgelopen weekend wist Max Verstappen voor de derde keer op rij de Dutch GP te winnen. De race bleek een ware klassieker te worden, met veel veranderingen in weer, rode vlaggen en dus veel inhaalacties. Een toegewijde F1-fan heeft de inhaalacties kennelijk allemaal geteld. Hij deelde zijn bevindingen op Reddit: er zijn maar liefst 186 (!) inhaalacties uitgevoerd tijdens de race op Zandvoort. Een nieuw record.

Het record was eerst in handen van de GP van China in 2016 , toen er 161 keer werd ingehaald. Het bijzondere is wel dat het toen gewoon gortdroog was, terwijl de inhaalacties van afgelopen zondag voor een groot deel te danken waren aan de liters regen die uit de lucht kwamen.

De meest chaotische ronde van allemaal was ronde 3, toen er maar liefst 63 inhaalacties plaats vonden. In die ronde vond de omslag van zon naar stortregen plaats en dat resulteerde in chaos alom. Saillant detail: daarmee werd er in één ronde meer ingehaald dan in de voorgaande twee races op Zandvoort samen. In 2021 waren het er namelijk 23, en in 2022 24. Ook dit is nog niet eerder vertoond in de Formule 1.

Ander record

Niet alleen de coureurs hadden hun handen vol afgelopen weekend, dat gold ook voor de pitcrew. Er is namelijk nóg een record gesneuveld: dat van de meeste pitstops in een race. Er vonden tijdens de Dutch Grand Prix niet minder dan 107 pitstops plaats. De 2023 editie van de Dutch GP was dus niet alleen een vermakelijke race, maar ook eentje die de geschiedenisboeken ingaat.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk