FIA-president (weer) onder vuur: onderzoek naar beïnvloeden race-uitslag F1

FIA-president (weer) onder vuur: onderzoek naar beïnvloeden race-uitslag F1

door Michael Janiec

Mohammed Ben Sulayem, president van de FIA, het bestuursorgaan van de autosport, wordt beschuldigd van inmenging in de uitslag van een Formule 1-race. Een klokkenluider heeft gemeld dat Ben Sulayem heeft geprobeerd om officials te beïnvloeden om een straf die was gegeven aan Fernando Alonso tijdens de Grand Prix van Saudi-Arabië in 2023 ongedaan te maken.

Onthulling van de beschuldiging

Volgens een rapport van een compliance officer van de FIA beweert de klokkenluider dat Ben Sulayem druk uitoefende op sjeik Abdullah bin Hamad bin Isa Al Khalifa, een FIA-functionaris, die bij de race aanwezig was, om te pleiten voor het schrappen van Alonso's straf. Door de straf, een tijdstraf van tien seconden, was Alonso van een podiumplaats gezakt naar de vierde plaats.

Noch Ben Sulayem noch de FIA hebben gereageerd op de beschuldigingen. Het rapport van de klokkenluider suggereert dat Ben Sulayem ‘eiste of verwachtte’ dat de stewards hun beslissing zouden terugdraaien, wat zorgen oproept over mogelijke manipulatie van de uitkomst van de race, zo onthult de BBC.

Onderzoek gestart

De ethische commissie van de FIA onderzoekt de zaak momenteel en een rapport wordt binnen de komende vier tot zes weken verwacht. Verschillende Formule 1- en FIA-insiders, die anoniem willen blijven, hebben de informatie in het rapport bevestigd.

Deze nieuwste controverse komt te midden van een reeks problemen rond het voorzitterschap van Ben Sulayem. Eerder dit jaar startte de FIA een onderzoek tegen Mercedes-teambaas Toto Wolff en zijn vrouw Susie, gebaseerd op ongefundeerde beschuldigingen van belangenverstrengeling. Het onderzoek werd snel stopgezet na fel verzet uit de F1-gemeenschap.

Eerdere controverse

Ben Sulayem's eerste jaar in functie, 2022, werd ontsierd door tal van controverses. Waaronder het blokkeren van een sprintrace overeenkomst, het ontvangen van een juridische waarschuwing van de F1 en geconfronteerd worden met beschuldigingen van vrouwenhatende opmerkingen in het verleden. Deze kwesties leidden tot bezorgdheid binnen de F1 en oproepen tot zijn ontslag.

Verschillende hooggeplaatste personen hebben onlangs de FIA verlaten, waaronder de sportief directeur, het hoofd van de vrouwencommissie en een belangrijke steward.

Hoewel de redenen voor hun vertrek onduidelijk blijven, wakkeren deze ontslagnemingen de speculaties rond het leiderschap van de organisatie verder aan.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk