'Goed nieuws voor GP Spa-Francorchamps'

'Goed nieuws voor GP Spa-Francorchamps'

door Cas Zeeman

Goed nieuws voor de Grand Prix van België op het circuit van Spa-Francorchamps. De kansen op een langer verblijf in de Formule 1 lijken voor het circuit aanzienlijk te zijn toegenomen. De laatste editie van de Belgische GP zou mogelijk dit jaar zijn, maar de Formule 1 zou de stekker uit de onderhandelingen met de GP in Zuid-Afrika hebben getrokken. Die race zou de Belgische GP vanaf volgend vervangen, maar dat lijkt nu dus afgewend.

GP op Spa-Francorchamps heeft vrij spel

Hoewel de coureur jaarlijks genieten van de ambiance rondom de Belgische GP in de Ardennen, stond de Grand Prix al langer op de tocht. In het huidige tijdperk geeft de doorslag vooral de vergoeding die de betreffende organisator aan de Formule 1 betaalt. Datgeen zorgde voor frictie tussen de organisatie van de Belgische GP en de koningsklasse.

De GP in Zuid-Afrika zou België bij het mogelijk wegvallen vanaf volgend jaar vervangen. Maar doordat dat niet doorgaat, lijkt dat goed nieuws te zijn voor het idyllische circuit in de Ardennen, die daarmee in ieder geval voor nog een jaar op de kalender zal komen te staan.

Volgens ingewijden heeft het aflasten van de Zuid-Afrikaanse GP op Circuit Kyalami nabij Johannesburg alles te maken met de politieke situatie aldaar. Zuid-Afrika zou zich hebben aangesloten bij Rusland in de bloederige oorlog met Oekraïne en de oorlog niet hebben veroordeeld. Zodoende vindt de Formule 1 het niet gepast om de Zuid-Afrikaanse GP, die eerder al van 1962 tot 1993 werd verreden, op de kalender te herplaatsen.

Ook Rwanda en Marokko maken kans om Grand Prix te organiseren

Dat de toekomst van België met het wegvallen van Zuid-Afrika intact blijft, is allesbehalve een formaliteit. Het stoort de F1 en coureurs als Lewis Hamilton dat Afrika momenteel het enige continent is waarop niet wordt geracet. Maar, er zijn meer gegadigden op dat continent.

Zowel Rwanda als Marokko zouden bij F1-CEO Stefano Domenicali hebben geïnformeerd over het organiseren van zo'n GP. Rwanda is al sinds het begin van deze eeuw onderdeel van een snelle economische groei, en draagt dan ook "het Singapore van Afrika" als bijnaam. Echter heeft Rwanda, op rally's na, niet echt een noemenswaardige autosporthistorie.

Allerminst geldt dat voor Marokko. Het Noord-Afrikaanse land heeft in Marrakesh zelfs een stratencircuit leggen, dat ook in de Formule E werd gebruikt. Volgens ingewijden bracht de FIA vorig jaar zelfs een bezoekje aan dat circuit. Het is hoe dan ook afwachten hoe de Afrikaanse plannen van de F1 zich ontwikkelen.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk