Grootste verrassing? Jos en Max Verstappen eens: ‘Maakte geen fouten’

Grootste verrassing? Jos en Max Verstappen eens: ‘Maakte geen fouten’

door Michael Janiec

Max Verstappen en Jos Verstappen blikten terug op het afgelopen seizoen aan tafel bij Viaplay. Vader en zoon zijn het eens over de grootste verrassing van de grid in 2022. Guanyu Zhou van Alfa Romeo kwam weliswaar tekort op de ervaren teamgenoot Valtteri Bottas in de eindtelling. Toch is in de ogen van beide heren de Chinees dé verrassing van afgelopen seizoen.

Zhou oogst respect in debuutseizoen

Debutant Guanyu Zhou scoorde 6 punten. Bottas, die Mercedes noodgedwongen verruilde voor Alfa Romeo, wist er 49 bij elkaar te rijden.

Toch vertelt die eindstand niet het hele verhaal. Zhou, die zijn verlengde contract toch ook wel te danken heeft aan een slordige 30 miljoen sponsorgelden, presteert opvallend consistent.

Voorbij de vele technische uitvalbeurten en de ongelukkige crash op Silverstone, eindigde hij in het eerste jaar een handvol keren in de punten. Zhou mist nog de complete racecraft, maar komt al aardig mee in het middenveld zogezegd.

De Alfa Romeo-coureur maakt bovenal weinig tot geen dure fouten. Crashes in het eerste jaar van nieuwe reglementen snijden eerder of later in het budget van belangrijke updates. Ongetwijfeld een geldige reden dat het team ook met hem doorgaat in 2023.

Snelle Zhou goed op weg

Zhou is in de optiek van Jos Verstappen de verrassing van 2022: “Voor zijn eerste jaar leverde hij goed genoeg werk af. Met kwalificeren stond hij in de buurt van Bottas. Het is nog maar zijn eerste jaar, dus in de race zal hij (Guanyu) nog de nodige ervaring opdoen. Ik denk dat die het degelijk gedaan heeft.”

Max kan zich daarin vinden en sympathiseert met de Chinees die ook veel pech kende in zijn debuutseizoen: “Hij had ook veel technische problemen terwijl hij reed in goede posities”, voegt Max eraan toe. “Het is jammer, want als hij meer punten had gepakt toen, dan hoorde je mensen meer praten over hem praten.”

Niet alleen de Verstappens zijn onder de indruk van het debuutseizoen van Zhou: “We weten dat Bottas heel sterk is in kwalificaties in vergelijking met Hamilton. Maar Zhou zat ook meerdere keren in de buurt, dus hij had een heel goed eerste seizoen”, aldus Giedo van der Garde.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk