Internationale kranten jubelen vijftigste GP-zege Verstappen: ‘in illustere rij’

Internationale kranten jubelen vijftigste GP-zege Verstappen: ‘in illustere rij’

door Michael Janiec

Zijn voornaamste belager werd uiteindelijk gediskwalificeerd, maar het doet niets af aan de zwaarbevochten vijftigste Grand Prix-zege van Max Verstappen in Austin. Dit is wat de internationale media schrijft over de Grand Prix van Verenigde Staten met de Red Bull-coureur in de hoofdrol.

Internationale kranten jubelen vijftigste zege Max Verstappen in Austin

Blick (Duitsland) opent met de spanningsboog die de inhaalrace van Verstappen bood: “Normaal gesproken domineert Max Verstappen zijn concurrentie naar eigen goeddunken, maar in Austin (USA) is het spannender dan normaal, waarvoor de goede prestaties van Lewis Hamilton en Lando Norris verantwoordelijk zijn. Beide lijken aanvankelijk te vertrouwen op een one-stop-strategie. Dit vermoeden blijkt echter niet waar te zijn: de Britten moeten uiteindelijk twee keer de pitstraat in.”

“Uiteindelijk werkte de Red Bull-strategie van Verstappen (eerst van medium naar medium, daarna naar hard): in de 38e ronde nam de Nederlander voor de tweede keer de leiding en gaf deze niet meer uit handen. Dat het succes hard werken bleek, was te horen aan het radiobericht van Verstappen in de laatste ronde: ‘Praat niet tegen me, zo dicht bij het einde!’ roept hij in de pits in de microfoon.”

Blick

Marca (Spanje): “Max Verstappen boekte zijn 50e overwinning in zijn carrière en zijn recordaantal van 15 overwinningen in één seizoen toen hij na een zesde startplaats doorstootte om de Grand Prix van de VS te winnen.

"Een sterke start bracht hem in gevecht met Lando Norris en Lewis Hamilton, waarbij de Nederlander het grootste deel van de race de leiding had. De Red Bull-coureur leek tegen het einde snelheid te verliezen, maar wist positie te behouden en te winnen.”

‘Offensieve tactiek Verstappen doorslaggevend’

Auto Hebdo (Frankrijk) bespreekt de strategische aanpak van Red Bull en Verstappen. Ook de race van Norris komt aan bod: “De drievoudig wereldkampioen wachtte tot ronde 28 om eindelijk de Amerikaanse Grand Prix naar zijn hand te zetten. Het was allemaal te danken aan Lando Norris (McLaren), die in topvorm was! De Brit had de leiding genomen vanaf het moment dat de lichten uitgingen ten opzichte van Charles Leclerc, die op pole stond maar langzaam op gang kwam.”

De keuze om te openen met twee stints op de mediums bleek doorslaggevend: “Max Verstappen koos voor een offensieve tactiek en zette medium banden op voor zijn tweede stint, terwijl Lando Norris voor harde banden koos. De derde outsider in dit gebeuren, Lewis Hamilton (Mercedes) was in positie om op de overwinning te mikken, maar een trage pitstop liet hem achter dit duo.”

ESPN (Verenigde Staten) merkt op dat Verstappen spoedig Alain Prost passeert qua meeste Grand Prix-overwinningen: “Max Verstappen boekte zijn vijftiende overwinning van het seizoen 2023 en de 50e van zijn Formule 1-carrière nadat hij vanaf de zesde plaats op de grid terugvocht voor de overwinning tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten.”

“De overwinning betekent dat Verstappen gelijk komt met zijn eigen record voor overwinningen in een seizoen -- met nog vier races te gaan -- en is nu één eerste plaats verwijderd van een gedeelde vierde plaats met Alain Prost op de all-time winnaarslijst.”

“Hamiltons podiumvreugde zou van korte duur zijn, want zijn Mercedes bleek de technische regels van de F1 te hebben overtreden -- de zevenvoudig wereldkampioen werd vier uur na de finish gediskwalificeerd.”

'Maar toen kwam Max The Machine'

Bij Daily Mail (Engeland) staat de misgelopen overwinning van Hamilton centraal, al is dat na de diskwalificatie inmiddels natuurlijk triviaal - zo ook door de aanwezigheid van een zekere Max Verstappen: “Er was een moment aan het begin van de Grand Prix van de Verenigde Staten waarop Lewis Hamilton durfde te dromen dat hij na 686 dagen wachten eindelijk zou winnen. Dat had hij ook moeten doen."

“Hamilton reed sterk, in pas met toenmalige leider Lando Norris op een circuit dat hij al jaren de baas is geweest. Maar er gebeurden twee dingen. Ten eerste kostte zijn Mercedes-team hem tijd door de eerste stint te lang te rekken. Ten tweede was daar Max The Machine.”

“En voor de 15e keer in 18 races en de 50e keer in zijn carrière pakte Verstappen de overwinning, een zwaarbevochten overwinning, om aan het einde uitgejouwd te worden door de fans van zijn Mexicaanse teamgenoot Sergio Perez.”

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk