Marko: 'Honda zal eerst op ons focussen'

Marko: 'Honda zal eerst op ons focussen'

door Matthijs Bos

Honda gaat in 2026 de krachtbron van Aston Martin verzorgen. Honda werkt momenteel nog samen met Red Bull. Maar die laatstgenoemde stapt in 2026 over naar Ford. Volgens Helmut Marko heeft Honda een belofte gedaan aan het team van Red Bull Racing om in ieder geval tot en met 2025 samen te werken.

Honda wisselt van motorklant

Vanaf 2026 gaan verschillende F1-teams wisselen van krachtbron vanwege de komst van de nieuwe motorreglementen. Zo ook dus Aston Martin, die zal samenwerken met het Japanse Honda.

Helmut Marko, Red Bull adviseur, reageert op die aankondiging: "Het verandert niets voor ons. We hebben de beslissing genomen om onze eigen motor te bouwen, nadat Honda zei dat ze er helemaal mee zouden stoppen. Ze wilden dat namelijk per 2022 doen. Om niet weer afhankelijk te blijven, hebben we toen die beslissing genomen."

"Een moedige beslissing van ons, en ook een dure beslissing. Op dit moment gaat het echter heel goed met Red Bull Powertrains. We liggen op schema. Alle motoren die al gebouwd zijn, zijn min of meer op het niveau dat verwacht wordt. Voor ons werkt het prima zo, dus er is geen mogelijkheid om terug te keren. Er waren gesprekken over een mogelijke samenwerking, maar we konden geen overeenstemming bereiken met Honda over wie wat zou doen. En zo is deze situatie ontstaan en hebben we nu Ford als partner. Zij hebben natuurlijk geen ervaring in de huidige Formule 1, maar ze kunnen veel bijdragen aan de batterij."

Helmut Marko

Met Aston Martin toekomst bouwen?

Honda gaat pas in 2026 met Aston Martin werken, maar zal toch voor die tijd bezig moeten zijn met het ontwikkelen van de power unit. Dat zou wel eens in het nadeel van Red Bull kunnen gaan werken.

Volgens Helmut Marko zijn er goede beloftes gemaakt: "We hebben op papier garanties gekregen dat hun prioriteit tot 2025 niet zal veranderen. Honda zal, net als wij, met 100% inzet werken om meer wereldtitels te winnen met Red Bull. Honda is zeer restrictief met de communicatie over de motor. Het intellectuele eigendom en alles wat erbij komt kijken ligt bij Honda. Wij krijgen geen gedetailleerde informatie."

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk