McLaren en F2-kampioen Pourchaire bijzondere schakels in Indycar-controverse

McLaren en F2-kampioen Pourchaire bijzondere schakels in Indycar-controverse

door Michael Janiec

De stoelendans bij het IndyCar-team van McLaren gaat onverminderd door. Theo Pourchaire, die in 2023 nog tot Formule 2-kampioen uitgeroepen werd, mag na vijf races alweer plaatsmaken voor de kersverse LMP2 Le Mans-winnaar Nolan Siegel. Er valt echter het één en ander te zeggen over de context van het besluit, met name vanwege eerdere en ronduit opvallende gebeurtenissen.

Om te beginnen: Pourchaire stapte in om de geblesseerde David Malukas te vervangen en zou naar verwachting het seizoen namens Arrow McLaren uitrijden. Maar na een vijftal races lijkt na de stukgelopen Formule 1-ambities ook de IndyCar-droom van de Fransman over.

Arrow McLaren-teambaas Gavin Ward lichtte de wissel tussen de twee coureurs toe: "Ik wil beginnen met Theo te bedanken voor de tijd die hij heeft ingevuld voor McLaren's #6. We hebben de afgelopen weken veel gewisseld. Uiteindelijk willen we met het aantrekken van Nolan bouwen aan een stabiele toekomst. Hij is een jonge, getalenteerde coureur en heeft al enorm veel ervaring gezien zijn nog korte carrière. We zijn enthousiast over de reis die we nu samen gaan maken."

Opvallend: Pourchaire heeft het verlies van zijn zitje mogelijk aan zichzelf te wijten. Dan wel indirect. Al zijn twee jongelingen vooral de grote verliezers van dit verhaal.

Onprofessioneel is een understatement

Want voorbij het feit dat Pourchaire niet aan de verwachtingen voldeed om zijn langere verblijf te garanderen (zijn hoogste finish uit vijf races is een P10) heeft de Fransman een opvallende rol gespeeld in de onderstaande controverse.

Een samenloop van omstandigheden zorgde er namelijk evengoed voor dat de 19-jarige Siegel op de radar het papaja-oranje team is gekomen.

Siegel, die in het huidige IndyCar-seizoen ‘parttime’ deelnam namens Dale Conye Racing én een zitje deelde Jack Harvey, kreeg namelijk door Pourchaire’s (indirecte) toedoen de kans om voor Agustin Canapino in te vallen bij de recente Road America-race.

Dat deed Siegel bij het Amerikaans-Argentijnse team Juncos Hollinger Racing.

Canpino’s fans overspoelden Pourchaire namelijk met doodsbedreigingen, nadat die in botsing was gekomen met de eerstgenoemde Argentijn tijdens de Detroit Grand Prix.

En het is niet de eerste keer dat de Argentijnse coureur, die moedwillig de bedreigingen op social media geliket zou hebben, in opspraak is gekomen. Maar er werd hem wel, tegen willens en wetens in, de hand boven het hoofd gehouden destijds door Juncos Hollinger Racing.

De eerdere (kortstondige) alliantie tussen Juncos Hollinger Racing en Arrow McLaren werd door zijn toedoen beëindigd.

Toen Callum Illiot, die uitkwam voor het Amerikaans-Argentijnse team, het ook moest ontgelden via de socials na een botsing met Canapino laat in 2023.

Uiteindelijk nam Juncos Hollinger Racing na twee jaar afscheid van Illiot, terwijl Canapino mocht blijven.

De verliezers in dit verhaal

McLaren trok de stekker uit de samenwerking met het team en Illiot kwam zodoende naar Arrow McLaren in 2024. Maar hij wist niet te presteren en werd vervangen door, jawel, Theo Pourchaire.

Een toxische werkomgeving bij Juncos Hollinger Racing? Een giftige fanbase ook allicht? Daar lijkt het wel op te duiden.

Siegel volgt namelijk in de voetsporen van Illiot en vertrekt nu naar McLaren om uitgerekend Pourchaire op te volgen.

De volgende jongeling staat zodoende alweer klaar na een eenmalige invalbeurt bij het in controverse gehulde Amerikaans-Argentijnse team. Alsof McLaren wil voorkomen dat het volgende jonge talent kapotgemaakt wordt…

Een kanttekening: het team is nog altijd op zoek naar een derde coureur die zich consistent kan matchen met, zowel de routenier Alexander Rossi, als het grote talent Pato O'Ward. Hetgeen meerdere coureurs niet lukte.

Wellicht kan Siegel dan toch de stabiliteit brengen, zoals boven door de teambaas gesuggereerd wordt?

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk