McLaren

McLaren

door Redactie

F1-team McLaren

Het Formule 1-team van McLaren komt van oorsprong uit Nieuw-Zeeland en racet tegenwoordig onder de Britse vlag in de koningsklasse. McLaren is na Ferrari het oudste actieve team in de Formule 1, sinds 1966 neemt McLaren onafgebroken deel aan de internationale hoofdklasse van single-seaters.

McLaren is daarmee ook het meest succesvolle team na Ferrari met acht constructeurstitels evenals twaalf gewonnen wereldkampioenschappen met coureurs.

Hoe Bruce McLaren een basis legde voor een zeer succesvol F1-team

McLaren, destijds betekend als Bruce McLaren Motor Racing, werd opgericht in 1963 door Nieuw-Zeelander Bruce McLaren. Bruce reed voor die periode namens het Britse F1-team van Cooper, hij eindigde als tweede in het F1-wereldkampioenschap van 1960 met drie overwinningen. Naarmate de vorm van dat team verslechterde, verlegde Bruce de focus naar zijn eigen team. Hij kocht zijn chassis' in bij Cooper en bouwde deze vervolgens om.

In eerste instantie waren de resultaten in de twee eerste jaren wisselvallig voor McLaren in F1, met een vierde plek in Monaco als het beste resultaat. Een competitieve motor vinden bleek vaak het voornamelijke probleem.

Vanaf 1968 kon Bruce, die tot aan toen de enige coureur was bij het team, rekenen op de diensten van landgenoot en F1-wereldkampioen Denny Hulme. Bruce won in datzelfde jaar de allereerste Grand Prix namens McLaren in F1: de GP van België.

Het team beleefde echter in die periode de grootste successen in de Amerikaanse Can-Am-raceklasse, McLaren domineerde die van 1967 tot 1971. Ook won het team in 1972, 1974 en 1976 de befaamde Indianapolis 500. Bruce McLaren stierf jammer genoeg in het harnas. De oprichter kwam in 1970 om het leven tijdens het testen van de McLaren M8B Can-Am-raceauto op het Goodwood-circuit.

Hoe McLaren uitgroeide tot een topteam in de jaren tachtig

Teddy Mayer kwam na het overlijden van Bruce McLaren aan het roer van het team en leidde het team richting de eerste grootse successen. De eerste constructeurstitel werd in 1974 gewonnen. Emerson Fittipaldi won de eerste wereldtitel voor coureurs namens McLaren (1974), James Hunt won de tweede titel in 1976.

Zodoende fuseerde McLaren in 1981 met Project Four Racing van Ron Dennis. De Brit werd de teambaas en kocht niet veel later alle oorspronkelijke McLaren aandeelhouders eruit. Het luidde het begin in van de meest succesvolle periode die McLaren gekend heeft tot heden.

Niki Lauda, Alain Prost en Ayrton Senna wonnen in de daaropvolgende jaren bij elkaar zeven WK's en zes constructeurstitels. Met name de combinatie van Prost en Senna bleek dominant. Ondanks dat de twee kemphanen elkaar het leven zuur maakten als teamgenoten, werd bijvoorbeeld in 1988 elke race gewonnen door het duo op één na. Een record dat nog steeds staat.

De meest recente grote successen van McLaren in F1

In deze dominante periode was het Britse team Williams de grootste uitdager. McLaren en Williams wonnen tussen 1984 en 1994 alle constructeurstitels achtereen. Hoewel die vorm vasthouden onmogelijk werd in de jaren negentig, won Mika Hakkinen in 1998 en 1999 ook de wereldtitel met McLaren. De laatste F1-wereldtitel voor McLaren stamt alweer uit 2008 - deze werd gewonnen door Lewis Hamilton.

Actief sinds: 1966
Volledige naam: McLaren F1 Team

Gewonnen constructeurskampioenschappen: 8
Gewonnen kampioenschappen met coureurs: 12

CEO: Zak Brown
Teambaas: Andrea Stella
Technisch Directeur: James Key
Oprichter: Bruce McLaren

Coureurs: Lando Norris, Oscar Piastri
Test- en reservecoureurs: Stoffel Vandoorne, Alex Palou. Mick Schumacher. Felipe Drugovich

Hoofdvestiging: Woking, Engeland

Chassis: MCL60
Motor: Mercedes F1 M13 E Performance

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk