‘McLaren weer teruggevochten tot status topteam in F1’

‘McLaren weer teruggevochten tot status topteam in F1’

door Michael Janiec

In wat hij beschrijft als 'een geweldige ommekeer', dankt McLaren-coureur Oscar Piastri de wederopstanding van zijn F1-team aan een reeks strategische veranderingen en succesvolle upgrades, waardoor het team weer een geduchte kracht in de Formule 1 is.

Een wederopstanding waar McLaren al enige jaren aan werkt. Na een moeizaam begin aan het huidige ‘ground-effect’ aero-tijdperk, McLaren werd vorig jaar vijfde, leek ook 2023 in het water te vallen door hardnekkige problemen met de handling van de MCL60.

Piastri ziet lange weg naar herstel van McLaren eindelijk uitbetalen

Het keerpunt kwam met een grote upgrade voorafgaand aan de Grand Prix van Oostenrijk. De daaropvolgende upgrades, waaronder die in Singapore, hielpen McLaren terrein te winnen op de traditionele grootmachten Mercedes en Ferrari. Waardoor McLaren - kijkend naar de prestaties in het tweede deel van 2023 - het op één na beste team op de grid genoemd kan worden.

Piastri kijkt terug op de opmerkelijke vooruitgang van het team: "Het meest bemoedigende is dat alles wat we op de auto wilden zetten, en alles wat we aan de auto wilden veranderen, heeft gedaan wat het moest doen."

De Australische F1-debutant benadrukt het nieuwe comfort van het team en hun veranderde perspectief, waarbij ze anderen niet langer als beter presterende concurrenten beschouwen, maar als rivalen.

Sinds die omslag in Oostenrijk is McLaren opgeklommen van de zesde naar de vierde plaats in het klassement. Aston Martin is daarbij met een aanzienlijke marge voorbijgestreefd.

McLaren ook verrast door wederopstanding in 2023

Piastri erkent de onverwachte aard van hun succes: "(Of we dachten Aston Martin in te halen voor) Oostenrijk? Nee, zeker niet. Ik denk niet dat het ooit een doel was om hen per se te verslaan. Het ging er gewoon om dat we ons probeerden te verbeteren, en wat voor resultaten we ook haalden, dat was wat we haalden, en het tempo was hoog genoeg om Aston in te halen."

"Natuurlijk willen we op dit moment van het jaar Aston voorblijven, maar we hebben, net als de teams om ons heen, onze ogen gericht op volgend jaar. Hopelijk kunnen we sterk voor de dag komen, maar aan het begin van het jaar hadden we zeker niet verwacht dat we de tweede helft zouden hebben die we hebben gehad", aldus Piastri.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk