F1-seizoen 2026 onder druk: motorproblemen baren zorgen bij teams

F1-seizoen 2026 onder druk: motorproblemen baren zorgen bij teams

door Resham Ajodhia

Het Formule 1-seizoen van 2025 is nog in volle gang, maar achter de schermen wordt er al hevig gewerkt aan de toekomst. Met de ingrijpende veranderingen in de motorreglementen die in 2026 van kracht worden, stijgt de spanning bij de fabrikanten. Tijdens het programma De Stamtafel op Ziggo Sport onthulden Olav Mol en Rick Winkelman opmerkelijke details over de stand van zaken, met nieuwe informatie uit de inner circle van een van de motorafdelingen.

Mercedes erkent problemen, Verstappen krijgt gelijk

Olav Mol bracht naar buiten dat Mercedes inmiddels heeft toegegeven dat de nieuwe balans tussen elektrische en verbrandingskracht simpelweg niet werkt op hoge snelheden. Op circuits als Monza zitten de auto's halverwege het rechte stuk al zonder elektrisch vermogen, waardoor ze volledig terugvallen op de verbrandingsmotor die, volgens Mol, op dat moment minder vermogen levert dan een Formule 2-auto.

Wat Verstappen en Red Bull Powertrains al maandenlang voorspelden, lijkt nu dus werkelijkheid te worden. In 2023 en 2024 werden hun waarschuwingen nog weggewuifd door Toto Wolff, maar nu zit Mercedes zelf met de handen in het haar. Toch blijft Wolff zich verzetten tegen het aanpassen van de regels, in tegenstelling tot klantenteam McLaren, waar Andrea Stella pleit voor aanpassingen in het belang van de sport.

Nieuwe voorstellen in de maak

Er ligt inmiddels een voorstel op tafel om de verhouding tussen elektrisch en verbrandingsvermogen aan te passen. Voor kwalificaties zou 50/50 haalbaar zijn, maar in races stelt men een verhouding van 64% verbrandingsvermogen en 36% elektrisch voor. Volgens Mol is dit de enige realistische oplossing om technische problemen en oneerlijke verschillen te voorkomen.

Gewicht zorgt voor extra hoofdbrekens

Rick Winkelman bracht aanvullende informatie vanuit een anonieme bron bij een motorfabrikant: vermoedelijk Ferrari, Honda of Red Bull Powertrains. Volgens deze insider is niet alleen het elektrische rendement een uitdaging, maar vormt het motorgewicht een serieus obstakel. De krachtbron weegt momenteel 19 kilogram meer dan beoogd, wat grote invloed heeft op de wegligging en het balansgevoel van de auto.

“Het wordt een apart seizoen”, aldus Winkelman. Teams werken dag en nacht aan oplossingen, maar de zorgen nemen toe. 2026 belooft niet alleen een nieuw technisch tijdperk te worden, maar ook een ware stresstest voor de ingenieurskunsten van de Formule 1.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk