Toto Wolff

m275408

Beeldcredits Mercedes AMG F1

Toto Wolff is de mega succesvolle miljardair die het fabrieksteam van Mercedes leidt in de Formule 1. De Oostenrijker is in 2024 na Christian Horner de langstzittende teambaas in de koningsklasse en heeft in de afgelopen decennia grote successen geboekt.

Biografie

Torger Christian (Toto) Wolff komt oorspronkelijk uit Wenen, Oostenrijk. In de jaren ’90 begon Wolff zijn autosportcarrière in het Formule Ford Kampioenschap in Duitsland en Oostenrijk. Hij won de 24 uur van Nürburgring en stapte daarna over naar het Italiaanse GT Kampioenschap. 

In de tussentijd groeide Wolff uit tot een echte zakenman. Hij investeerde in meerdere bedrijven en kocht aandelen. Uiteindelijk stopte de Oostenrijker als autocoureur, maar hij bleef nauw betrokken bij de industrie.

In 2009 kwam de 52-jarige in aanmerking met Formule 1, nadat hij een aandeel van het Williams Formule 1-team kocht. De topman werd aangewezen tot uitvoerend bestuurder, maar vertrok in 2013 naar Mercedes om daar dezelfde rol te vervullen. Wolff bezit een derde van het fabrieksteam en is officieel de CEO en teambaas van Mercedes.

Sinds zijn komst bij Mercedes heeft hij samengewerkt met twee wereldkampioenen, Lewis Hamilton en Nico Rosberg, die in totaal zeven keer de titel pakte. Daarnaast won het team onder leiding van Wolff, acht keer het constructeurskampioenschap.

Privé

De Oostenrijker is getrouwd met voormalig autocoureur en F1 Academy-directrice Susie Wolff. Samen hebben ze een zoon en de Mercedes-teambaas heeft twee kinderen uit een eerder huwelijk.

In 2021 ontving Wolff een eredoctoraat van Cranfield Universiteit. Ook heeft hij zijn kennis gedeeld op Harvard Business School en Oxford Saïd Business School.

Naast het feit dat hij enorm succesvol is geworden in de autosportindustrie spreekt Wolff vloeiend Engels, Duits, Pools, Italiaans en Frans.

Lees hier meer over Toto Wolff

Dit vind je misschien ook leuk