Nieuwe FIA-plannen moeten GP Zandvoort aantrekkelijker maken

Nieuwe FIA-plannen moeten GP Zandvoort aantrekkelijker maken

Na een reeks relatief voorspelbare een-stoppers aan het begin van het Formule 1-seizoen 2025, zoekt de FIA actief naar manieren om races strategisch aantrekkelijker te maken. Een van de maatregelen die op tafel ligt, is het verhogen van de maximumsnelheid in de pitstraat en dat kan al op korte termijn gevolgen hebben voor circuits als Zandvoort en Singapore.

Van 60 naar 80 km/u: pitstops minder pijnlijk

Op de meeste circuits geldt een maximale snelheid van 80 kilometer per uur in de pitstraat. Er zijn echter vier uitzonderingen: Melbourne, Monaco, Singapore en Zandvoort. Daar is de limiet teruggeschroefd naar 60 km/u, voornamelijk uit veiligheidsoverwegingen. Dat zorgt ervoor dat een pitstop op deze banen aanzienlijk meer tijd kost, waardoor teams minder snel geneigd zijn om te stoppen voor verse banden. En dus blijven races vaak hangen in voorspelbare patronen.

De FIA wil dat veranderen. Voor Monaco blijft de lagere limiet voorlopig gehandhaafd vanwege de krappe layout van het stratencircuit, maar in Zandvoort en Singapore is de federatie van plan de snelheid te verhogen naar 80 km/u. Daarmee zou de totale tijd die een pitstop kost met ongeveer vijf tot zes seconden worden teruggebracht. In Singapore zou dat de stoptijd van 28 à 29 seconden terugbrengen naar circa 23 seconden, een verschil dat strategisch enorm kan zijn.

Eerst nog kleine aanpassingen, dan besluit

Voordat de wijziging officieel doorgevoerd kan worden, moeten in Zandvoort en Singapore nog enkele technische aanpassingen aan de infrastructuur van de pitstraat worden gedaan. Pas wanneer die veilig zijn bevonden en goedgekeurd, kan de snelheidslimiet worden aangepast.

Door het verkorten van de pitstoptijd hoopt de FIA teams aan te moedigen om vaker voor twee stops te kiezen. Dat opent de deur voor meer uiteenlopende strategieën, meer inhaalacties en dus meer spektakel op de baan. Het is een relatief simpele aanpassing met mogelijk grote impact, zeker op een circuit als Zandvoort, waar inhalen op de baan lastig blijft.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk