Dit zijn de lopende contracten van alle Formule 1-coureurs

Dit zijn de lopende contracten van alle Formule 1-coureurs

door Michael Janiec

Welke Formule 1-coureurs presteren naar behoren? Wie is inmiddels zo goed als zeker van een langere toekomst in de koningsklasse? En wie zien wij waarschijnlijk al in de zomerstop via de achterdeur verdwijnen? Tijd voor een overzicht met alle lopende contracten van de huidige Formule 1-coureurs.

Overzicht contracten van Formule 1-coureurs: waarom bijna geen contract echt zeker is in F1

Hoeveel die lopende contracten daadwerkelijk waard zijn, voorbij het riante jaarsalaris: dat is veranderlijk. Het enige wat zekerheid in de Formule 1 biedt, blijft namelijk: presteren, presteren en nog meer presteren. De druk is immens. Alles ligt onder een vergrootglas. Terabytes aan data, leggen alles vast wat de auto doet. En vooral wat de Formule 1-coureurs met die F1-auto doen. Tot op de milliseconde.

De F1-coureurs dragen de eindverantwoording om resultaten te behalen. Resultaten die de overlevingskansen van een team bepalen. Honderden banen staan op de tocht als zij niet de torenhoge verwachtingen waarmaken.

Lopende contracten van coureurs in F1 zijn zeer uitgebreid en voorzien van clausules

Maar hoe zeker is zo een contact van bijvoorbeeld één jaar? Dat ligt eraan. Zo heeft iedere coureur wel clausules in zijn contract. Van het team wordt verwacht dat zij een behoorlijke én vooral betrouwbare auto leveren. Zeker de erg gewilde coureurs willen zich niet te lang contractueel binden. Wat daar evengoed tegenover staat: dat de coureur zijn potentie waarmaakt. In de praktijk betekent het consistentie in resultaten, idealiter in een stijgende lijn. En vóóral de auto ieder raceweekend uit de muur houden.

Welke Formule 1-coureurs hebben een contract dat in 2022 afloopt?

In principe spreken wij in dat opzicht over de jongere Formule 1-coureurs, maar ook de wat oudere rotten die richting hun pension gaan. Een coureur die op de wip zit qua resultaten en zijn aflopende contract is bijvoorbeeld Nicholas Latifi. De Canadees bakt er weinig van bij Williams en wordt overschaduwd door de van Red Bull gehuurde Alex Albon. Ook de Thai-Brit staat maar voor één jaar vast, maar weet zich inmiddels onmisbaar te maken bij het team. Het langere aanblijven van Mick Schumacher bij Haas F1 is eveneens discutabel. De jonge Duitser blijft schade rijden en brengt amper punten binnen om dat recht te trekken.

Van de oudere garde is een vertrek van Fernando Alonso bij Alpine niet ondenkbaar. Ook hij levert reputatie in zodra de vergelijking met teamgenoot Esteban Ocon ter sprake komt. Of Sebastian Vettel nog een jaar eraan plakt bij Aston Martin? Dat valt nog te bezien. De viervoudig wereldkampioen verwachtte meer van de auto in 2022.

Een vertrek van Daniel Ricciardo bij McLaren lijkt onwaarschijnlijker door zijn contract dat nog tot eind 2023 loopt. Datzelfde geldt voor Mercedes-coureur Lewis Hamilton. Maar dat één (of beide) eerder de biezen pakt, is met de race aannemlijker.

Hoe lang blijft Max Verstappen bij Red Bull Racing?

De jonge honden die net komen kijken, krijgen zelden een meerjarig contract. De volgende lichting van toptalenten aast vanaf hun eerste werkdag op hun zitje. Tenzij ze buitengewone prestaties leveren, zoals bijvoorbeeld Max Verstappen aantoonde bij zijn debuut. De Nederlander ligt tot en met 2028 vast. Verstappen zou daarmee voor 12 jaar (!) contractueel verbonden blijven aan één team. Dat is bijzonder en komt eigenlijk nooit voor.

Overzicht contracten Formule 1-coureurs in 2022:

COUREUR TEAM EIND CONTRACT
Max Verstappen Red Bull Racing 2028
Sergio perez Red Bull Racing 2024
Lewis Hamilton Mercedes 2023
George Russell Mercedes duur onbekend
Charles Leclerc Ferrari 2024
Carlos Sainz Jr. Ferrari 2024
Daniel Ricciardo McLaren 2023
Lando Norris  McLaren 2025
Fernando Alonso Alpine 2022
Esteban Ocon Alpine 2024
Pierre Gasly AlphaTauri 2023
Yuki Tsunoda AlphaTauri 2023
Sebastian Vettel Aston Martin 2022
Lance Stroll Aston Martin 2022
Valtteri Bottas Alfa Romeo 2025
Guanyu Zhou Alfa Romeo 2022
Kevin Magnussen Haas F1 2023
Mick Schumacher Haas F1 2022
Alexander Albon Williams 2022
Nicholas Latifi Williams 2022

Bron foto header: Red Bull Contentpool

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk