‘Persoonlijkheid Hamilton wordt uitdaging bij team als Ferrari’

‘Persoonlijkheid Hamilton wordt uitdaging bij team als Ferrari’

door Michael Janiec

In de optiek van Hans-Joachim Stuck, voormalig F1-coureur, suggereert de overstap van Lewis Hamilton naar Ferrari een interessante, toekomstige dynamiek. De zevenvoudig wereldkampioen is volgens de Duitser nogal gewend om in het middelpunt van de belangstelling te staan als persoonlijkheid. Bij het grote Ferrari, waar nog altijd geen enkele coureur echt groter is dan het team, zou dat juist voor frictie kunnen zorgen.

Nog voordat wij de zogenaamde ‘huwelijksreis’ fase mogen aanschouwen, waar alles nieuw en spannend is, wordt al druk gespeculeerd over de lange termijn-implicaties van de match tussen Hamilton en Ferrari.

Hoe het voor een coureur is om voor Ferrari te rijden? Hoe dat precies voelt, is gissen voor ons. Maar in Italië, waar het rode merk toch wel is verheven tot een religie, is het idee dat het team op nummer één komt, ingeburgerd sinds dat Enzo Ferrari aan het roer stond. Het verschil met toen en nu? De coureurs hoeven niet meer hun levens zo erg te riskeren om hun toewijding aan Ferrari te bewijzen.

Een zeker respect voor het merk wordt daarentegen nog steeds verwacht. Voor de moderne, invloedrijke coureur met miljoenen volgers, iemand waarvan elke gerepte zin onder een telescoop ligt, loont het om dat zoveel mogelijk in acht te nemen.

Stuck denkt dat het succes van Hamilton bij Ferrari in verhouding staat tot het vermogen van de Britse coureur om het diplomatische spel mee te spelen.

'Het wordt een compleet nieuwe ervaring voor Hamilton'

"Hamilton is een speciale persoonlijkheid. Maar of hij kan omgaan met het systeem bij Ferrari, waar alles een beetje anders werkt, is iets waar ik benieuwd naar ben. Hij moet zichzelf nu ondergeschikt maken. Dat is hij zeker niet gewend."

Hamilton krijgt hoe dan ook een gigantisch podium bij de nationale trots bekend als Ferrari, meent Stuck. Maar de vraag is hoe slim het is om daar gebruik van te maken: "De Scuderia werkt anders dan Red Bull of Mercedes. Je bent daar niet de grote persoonlijkheid die je kunt uitleven zoals bij andere raceteams. Ferrari is Italië. De pers is compleet anders, ze pikken elk klein detail eruit, er zijn geen geheimen. Het wordt een compleet nieuwe ervaring voor Hamilton."

Tot slot nog de allergrootste reden van de komst van de zevenvoudig WK-winnaar - de jacht op die achtste wereldtitel. Stuck sluit het niet uit, maar voorspelt een flinke uitdaging: "Natuurlijk is Hamilton op een bijzonder hoog niveau, want met Ferrari zou hij het record van Michael Schumacher kunnen verbreken. Dat zou geweldig zijn, records zijn er om gebroken te worden. Als hij daar zijn achtste titel wint, zou dat een geweldig verhaal zijn. Maar er is nog een lange weg te gaan - en vooral een moeilijke."

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk