Recap Kwalificatie Monaco GP 2024: Verstappen en Perez stuiteren uit zicht

Recap Kwalificatie Monaco GP 2024: Verstappen en Perez stuiteren uit zicht

door Michael Janiec

De F1 Grand Prix van Monaco kwalificatie bleek een uitdagende aangelegenheid voor Red Bull Racing. Zowel Max Verstappen als Sergio Perez slaagden er niet in de gewenste resultaten te behalen.

Het regerend kampioensteam had moeite om de RB20 aan te passen aan de unieke eisen van het hobbelige stratencircuit.

Max Verstappen, die het seizoen tot nu toe heeft gedomineerd en acht pole positions op een rij wist te scoren (Abu Dhabi 2023 meegerekend), kon slechts een zesde plaats bemachtigen in Q3, 0,297 seconden achter pole-sitter Charles Leclerc van Ferrari.

Verstappen loodst onvoorspelbare RB20 naar P6

Zijn laatste poging in de slotminuut van Q3 strandde. En het duurde uitgerekend één bocht. Verstappen sneed die iets te scherp aan en de balans was opeens weg, omdat de achterkant uitbrak. Maar kortstondig van het gas af om de bocht te halen, betekende dat de sprint door sector 1, en daarmee zijn rondetijd, alweer teniet gedaan was.

Verstappen uitte het hele weekend zijn frustraties over de wegligging van de auto en omschreef de auto als een ‘kart zonder vering en zonder demping’ op de hobbelige stukken van het circuit.

De RB20 ontpopte zich tot ‘een kangoeroe’ die deed wat die wilde. De Nederlander gaf toe dat zijn sterke prestaties in de hogesnelheidsbochten het aanzienlijke tijdverlies in de snelle, hobbelige secties waar de auto, ‘in het rond sprong’ met name de tweede sector, niet konden compenseren.

Verstappen erkende dat Monaco niet het enige circuit is waar de auto moeite heeft met hobbels en hij verwacht dat hij in de komende races met soortgelijke uitdagingen te maken krijgt.

De titelverdediger blijft realistisch over zijn vooruitzichten voor de race en zegt dat inhalen bijna onmogelijk zal zijn zonder tussenkomst van de safetycar.

Perez al in Q1 eruit

Ondertussen liep de kwalificatie van Sergio Perez uit op een regelrechte ramp, want hij kwam niet verder dan Q1 (P18).

Perez schreef zijn vroege exit toe aan het verkeer en een bizar incident met een sticker op de baan die hij moest ontwijken. Het kostte hem de nodige rondetijd om door te gaan naar Q1, vertelde Perez na de kwalificatie.

De Mexicaanse coureur gaf toe teleurgesteld te zijn over zijn prestaties en het gebrek aan tempo van het team gedurende het weekend.

Perez' exit in Q1 is de tweede opeenvolgende keer dat de Mexicaan Q3 niet weet te bereiken. Checo schuit weliswaar twee plekken op de door DSQ en pitlane-start van de twee Haas-coureurs. Punten scoren vanaf P16 is gezien het notoir moeilijke inhalen in Monaco echter onwaarschijnlijk.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk