Ricciardo gepasseerd voor VT1 Grand Prix Japan, dit is zijn vervanger

Ricciardo gepasseerd voor VT1 Grand Prix Japan, dit is zijn vervanger

door Ayla Huiberts

Van 5 tot 7 april vindt de Grand Prix van Japan plaats op het circuit van Suzuka. Daniel Ricciardo zal daarbij niet deelnemen aan de eerste vrije training. De Australiër zal voor de eerste sessie van het weekend vervangen worden door Red Bull junior-coureur Ayumu Iwasa.

De 22-jarige Japanner komt normaal uit in het Japanse Super Formula kampioenschap, maar krijgt over minder dan twee weken de kans om zijn officiële Formule 1-debuut te maken in nota bene zijn thuisland.

Het debuut van Iwasa zal de geschiedenisboeken ingaan. Met Yuki Tsunoda als teamgenoot tijdens VT1, zal een rijdersformatie voor het eerst in de geschiedenis van de Formule 1 volledige Japans zijn.

Lovende woorden van teambaas

Iwasa heeft vorig seizoen al een testrit mogen afwerken in Abu Dhabi. Visa Cash App RB-teambaas Laurent Mekies raakte al snel onder de indruk en denkt dat de aankomende vrije training een goede oefening zal zijn voor de coureur:“Hij deed het geweldig tijdens de test in Abu Dhabi. Sindsdien heeft hij veel waardevol werk verricht in onze simulator, waaronder het bieden van een live race-ondersteuning. Deze ervaring op het circuit zal belangrijk zijn voor zijn groei als jonge coureur en zal hem en onze ingenieurs ook een nuttige, reële correlatie bieden van het werk dat hij voor ons in de simulator uitvoert," aldus de RB-topman.

Iwasa reageert zelf op aanstaand Formule 1-debuut

Zelf is Iwasa ook erg enthousiast over zijn aanstaande Formule 1-debuut. De Japanner benadrukt dat het extra speciaal is dat het in Japan zal plaatsvinden.

“Ik ben erg blij dat ik kan deelnemen aan een officiële F1-sessie in mijn thuisland. Ik ben opgewonden dat ik de eerste stap kan zetten naar het verwezenlijking van mijn droom: races winnen en de wereldtitel voor vele opeenvolgende jaren veroveren in de Formule 1, ’s werelds meest prestigieuze serie.”

Oyumu Iwasa - Red Bull junior en Super Formula-coureur

De Japanner won in 2020 de Formule 4 in Frankrijk en bemachtigde een jaar later de Formule 3-titel. Vervolgens won hij ook enkele races in de Formule 2.

Lawson niet terug op de grid

F1-teams worden ieder jaar verplicht om een jonge coureur mee te laten doen aan minimaal twee sessies. Voor Visa Cash App RB is er gekozen voor Ayumu Iwasa en Isack Hadjar.

Liam Lawson is dit seizoen aangewezen als de reservecoureur van Red Bull, maar buiten deze rol zal hij niet worden opgeroepen. De Nieuw-Zeelander heeft in 2023 deelgenomen aan vijf Grands Prix en komt daarom niet in aanmerking voor een oefensessie.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk