Russell deelt alarmerende signalen gezondheid door drukke F1-kalender

Russell deelt alarmerende signalen gezondheid door drukke F1-kalender

door Michael Janiec

George Russell, uitkomend namens het F1-team van Mercedes, heeft in reactie op de turbulente double-header waarmee het Formule 1-seizoen van 2023 afgesloten werd, verklaard dat hij door al het hoppen tussen die tijdzones veranderingen aan zijn hartslag in ruststand opmerkt.

Met 24 Grands Prix in 2024 stevent de koningsklasse af op een recordaantal F1-races in een seizoen. De uitbreidingsplannen stuiten echter structureel op weerstand.

F1-coureurs klagen vaker over drukkere racekalender

De werkdruk in de sport is daarmee onverminderd hoog. Een hekelpunt van veel monteur, die gedurende triple-headers drie a vier weken niet of amper thuis zijn daardoor.

Hoewel de Formule 1-coureurs, in verhouding tot die manschappen, minder te klagen hadden in reactie op de uitbreidingen van de F1-kalender. Zo reizen zij doorgaans op-en-neer met een privéjet - is recentelijk ook de kritiek uit die hoek toegenomen.

Met name in reactie op de staart van 2023. Zo vond de Grand Prix van Las Vegas laat in de avond (en nacht) plaats in het laatste weekend van november. Amper een week later volgde alweer de laatste Grand Prix in Abu Dhabi.

In de praktijk betekende het dat de afreizende teamleden een tijdsverschil van twaalf uur moesten trotseren met hun biologische klok in enkele dagen tijd. Wie hoogstpersoonlijk heeft meegemaakt hoe het voelt om de klok ver vooruit te moeten zetten na een vlucht richting bijvoorbeeld Azië, weet ongeveer wat die jetlag met je doet.

Russell: 'Hartslag in rust 25 procent hoger door wisselen tijdzones'

George Russell onthult dat zoveel tijdzones bezoeken het nodige van zijn hart vraagt: "Dus door de verstoringen van de tijdzones is mijn hartslag tijdens de nachtrust gemiddeld ongeveer 25 procent hoger dan wanneer ik op een consistente locatie ben", vertelde hij aan de media.

Inmiddels is een ‘normale’ hartslag daardoor eigenlijk een uitzondering volgens de Mercedes-coureur: "Ik heb deze zomer twee weken op één locatie doorgebracht, de langste periode in drie jaar, en mijn hartslag was de laagste ooit."

Het vele reizen tussen tijdzones gaat uiteindelijk ten koste van zijn hersteltijd: "In de winter is het altijd een soort van stabiliseren op een plek. En zodra je op reis gaat, gaat het weer omhoog. Maar ik slaap zeker minder, herstel minder, wat natuurlijk is als je overal heen springt. Dus het is niet alleen een gevoel - er zijn zeker gegevens die dat ondersteunen."

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk