Samenvatting F1 Grand Prix van België 2023: Verstappen hengelt achtste overwinning op rij binnen, Perez tweede

Samenvatting F1 Grand Prix van België 2023: Verstappen hengelt achtste overwinning op rij binnen, Perez tweede

door Michael Janiec

Ook de zondagmiddag van de Belgische Formule 1 GP is de speeltuin van kampioenschapsleider Max Verstappen. De Red Bull-coureur baant zich in het eerste gedeelte vanaf P6 naar de leiding en geeft die niet meer uit handen. Sergio Perez eindigt als tweede, daarachter finisht Charles Leclerc op de derde stek. Lees hier de samenvatting terug van de Grand Prix van België op Spa-Francorchamps.

Samenvatting F1 Grand Prix van België 2023: drama voor Piastri en Sainz bij start

Sergio Perez moet bij de start Charles Leclerc voor zich dulden, maar bij de Kemmel Straight pakt de Mexicaan de leiding. Oscar Piastri valt intussen terug vanwege vleugelschade. Ook Carlos Sainz meldt schade. De twee komen met elkaar in aanraking bij de eerste bocht. Piastri wil binnendoor, maar ziet hoe op het laatste moment de Ferrari-coureur ervoor sorteert en er is geen ruimte meer.

Max Verstappen is voorzichtig bij de start van de Belgische GP en blijft uit de problemen. De Nederlander heeft twee plekken gewonnen door de schermutselingen van de bovengenoemde twee en zit op de achtervleugel van Lewis Hamilton na één ronde. Ook Fernando Alonso profiteert bij de start en gaat van P10 naar P6, hetzelfde geldt voor Yuki Tsunoda, die drie plekken weet te winnen en op puntenkoers ligt met P8. Een ronde later verovert de Japanse AlphaTauri-coureur ook P7 ten koste van Lando Norris. Ook Sainz kan hem niet afhouden met de schade. Opschuiven, dat doet ook Alex Albon, de volgende die de Spanjaard inhaalt en zo P7 pakt.

Piastri is de eerste uitvaller. De schade is dusdanig. Geel is sector twee en drie, maar de auto kan snel genoeg weggehaald worden en de safetycar blijft binnen.

Terwijl de eerste pitstops volgen in de zevende ronde, is Verstappen aan Hamilton voorbij. De Nederlandse wereldkampioen klokt direct de snelste ronde in jacht op Leclerc en P2. Perez is 2,7s los van de Monegask, maar kan zijn borst natmaken voor de aansnellende Verstappen. Wederom is zijn concurrent weerloos: Verstappen komt met zoveel overspeed aangezet bij de Kemmel Straight, dat ook Leclerc moet toezien hoe de RB19 voorbij schiet. 3 seconden naar Perez nu.

De eerste bandenwissels voor degenen op mediums volgen vroeg. Tsunoda en Alonso, allebei op die band begonnen, zoeken de pits al op in nog geen tien ronden. Hards onder de Aston Martin en nogmaals mediums onder de AT04 van Yuki. Het duo zit nog steeds bij elkaar, P9 en P10. Hulkenberg weet de Spanjaard niet te houden en zoekt al snel de pits op daarna.

Verstappen opent jacht op Perez na tien ronden

Vooraan hengelt Verstappen langzaam maar zeker Perez binnen. Minder dan 2,5s tussen het duo in ronde 14. Maar Perez wil de Nederlander opvangen en duikt naar binnen voor de eerste bandenwissel.

Verstappen krijgt de vraag wat hij wil: nu al wisselen en Leclerc afdekken? Er zou regen op komst zijn in ongeveer tien minuten. Verstappen zegt dat hij de radar niet ziet in zijn auto en gaat dan naar binnen. P2 behouden lukt. Verstappen opent direct de aanval op Perez en dicht het gat van twee seconden naar DRS-afstand. Bij de Kemmel Straight lukt het nog niet, maar Verstappen blijft druk erop zetten en blijft binnen een halve seconde. Ook bij de laatste chicane is het gat nog net te groot. Weer slipstreamen bij de Eau Rouge? DRS open en eraan voorbij in ronde 17 waar het niet lukte net.

En daar is de regen. Of ja, het gedruppel. Er wordt verwacht dat het buitje ongeveer tien minuten zal duren. De pitstop indien nodig goed timen en intussen niet uitglijden is cruciaal nu. Lance Stroll is de eerste binnen... Maar er is amper regen. Het lijkt erop dat Aston Martin gokte op dusdanige neerslag, maar niet kan kapitaliseren.

Bij het aansnijden van de kerb op de Eau Rouge verliest Verstappen bijna de controle. Gevloek over de boordradio van de Nederlander - zijn vliegensvlugge correctie houdt de RB19 gelukkig recht. Aangezien Perez inmiddels 5 seconden heeft ingeleverd met nog 22 ronden te gaan, blijft de koploper desondanks onbedreigd.

Meer wissels en meer drup bij start-finish, maar verre van genoeg... te droog voor de intermediates dus. Het lijkt erop dat de motregen ophoudt en niet meer terugkeert.

Sainz valt alsnog uit, de bij start opgelopen schade is de oorzaak.

Slotdeel Belgische Grand Prix: pitstops in overvloed 

In ronde 30/44 volgt de tweede pitstop van Perez: 2,2s en naar de softs, zoals hij verzocht. Perez kan daarmee zijn P2 afdekken, Leclerc en Hamilton waren net al gewisseld. Een ronde later volgt de bandenwissel van de wedstrijdleider. De Nederlander was al zo uitgelopen op Perez dat de leiding houden prima lukt.

Het hele veld heeft er twee stops op zitten, behalve Pierre Gasly. De Fransman is heel lang doorgereden op de softs. De vraag is of de mediums het ook lang houden onder de Alpine, Gasly rijdt op P12 achter de Williams van Albon.

Verstappen krijgt weer het verzoek om het rustiger aan te doen. De snelste ronde, Max kan er niet zonder. Maar de slijtage is daardoor te hoog, meldt zijn race-engineer Gianpiero Lambiase. 'Ah joh, dan doen wij toch nog een extra stop? Een beetje pitstop-training', is het geestige antwoord van Max. 'Nee, niet dit keer Max', is de reactie vanaf de pitmuur. In de 35e ronde heeft Max alweer 13 seconden gewonnen op Perez.

Achteraan is het beeld behoorlijk anders. Albon en Sargeant weten niet te profiteren van de extra snelheid op Spa en bekleden P17 en P18. Daniel Ricciardo, die achteraan startte, imponeert evenmin. Een P16 lijkt het hoogst haalbare met nog vier ronden te gaan. P1`7... Albon profiteert van het in elkaar stortende tempo van de Australiër. Ricciardo weet dan toch weer P16 te claimen door Nico Hulkenberg te passeren die opvallend langzaam bij de eerste bocht de exit neemt.

Tsunoda houdt vast aan P10 en het laatste punt met nog enkele ronden te gaan. Kan de Japanner nog een broodnodig extra punt scoren door Stroll nog te passeren? Het gat van 1,3s blijft ongeveer gelijk.

En daar is de racewinnaar Max Verstappen met een perfecte afsluiter van het Belgische raceweekend. Onverslaanbaar op de zaterdag en tijdens de hoofdrace. Perez komt als tweede over de streep met een achterstand van 22 seconden. Leclerc wordt derde, Hamilton vierde, Alonso pakt P5 voor Russell, Norris, Ocon, Stroll en tot slot Tsunoda op P10.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk