Samenvatting F1 Kwalificatie GP Saoedi-Arabie 2023: Verstappen start vanaf P15 na uitvallen, Perez overtuigend op pole

Samenvatting F1 Kwalificatie GP Saoedi-Arabie 2023: Verstappen start vanaf P15 na uitvallen, Perez overtuigend op pole

door Michael Janiec

De GP van Saoedi-Arabië heeft alvast de ingrediënten voor een enerverende race: titelverdediger Max Verstappen moet door een uitvalbeurt in Q2 beginnen vanaf P15. Zijn Red Bull-teamgenoot Sergio Perez benut zijn kans en klokt een knappe pole ronde. Lees hier de hele samenvatting.

Q1 - Nyck de Vries moet aan de bak in AT04

Q1 is begonnen. Niet zonder slag of stoot voor Nyck de Vries. De AlphaTauri-coureur is in beeld terwijl hij weer aansluit vanaf een uitloopstrook. De rook komt van zijn banden. In de replay is te zien hoe zijn achterkant heel abrupt uitbreekt bij het insturen van de laatste bocht. Achteraf geeft hij zijn fout toe.

Logan Sargeant staat al vroeg op P1, maar ziet zijn tijd afgenomen worden door tracklimits. Ook Nico Hulkenberg redt het al om in de 1:29s een tijd te noteren. Bemoedigend voor de Haas-coureur die zegt dat racepace nog problematisch blijft.

Maar wat vooral opvalt, is het gemis aan snelheid van Ferrari. Charles Leclerc knalt naar een weinig imponerende tweede plek achter de Hulk. Zijn teamgenoot Carlos Sainz zal ook nog een keer moeten. Met nog tien resterende minuten staat hij 2,3s seconden van de snelste tijd.

Die snelste is kortstondig Sergio Perez, maar, zoals het hele weekend al blijkt, knalt Max Verstappen daaraan gemakkelijk voorbij. De titelverdediger vlamt naar een 1:28.761. Precies een halve seconde sneller dan Perez op dezelfde, zachte compound.

Het is erop of eronder voor de AlphaTauri-coureurs.Ook zij moeten nog één keer aanzetten om nu al niet uitgeschakeld te worden.

Verschillende rijders, waaronder Fernando Alonso, maken kleine fouten. Zonder grote gevolgen. De druk staat er wel op met nog vier minuten. Williams-rookie Sargeant kan daar nog niet zo goed mee om.

De Amerikaan spint en veroorzaakt een gele vlag, maar kan daarna met een beetje geluk nog één ronde proberen na een bandenwissel. Met behoorlijk geluk blokkeert hij overigens de wielen en omdat de auto dwars doorglijdt, lukt het om een meter van de muur tot stilstand te komen.

Waar geluk wederom niet aan de orde is: Lando Norris. P16 voor de Brit, die dusdanige technische problemen heeft dat hij het daarbij moet laten in Q1.

De Ferrari-coureurs, evenals de Mercedes-coureurs komen probleemloos in Q2 terecht. Daarachter is het stuivertje wisselen in de slotseconden. Terwjil de Alfa Romeo-coureurs doorknallen, zit Tsunoda op de wip.

De laatstgenoemde zakt vervolgens terug naar P16. Ook De Vries weet er niet meer van te maken en strandt in Q1 op P18. Beide Williams coureurs halen de volgende heat eveneens niet.

Q2 - drama voor Verstappen

Direct game-on bij Aston Martin: Alonso noteert een knappe 1:28.757s. Max Verstappen zet aan, maar heeft een moment. Even later verandert dat moment in gigantische teleurstelling. Hij moet staken vanwege een motorprobleem. Zonder een tijd betekent het dat hij morgen begint vanaf P15. Het is gedaan, het stuurtje gaat eruit en de zorgen worden bevestigd.

Met het verdwijnen van de favoriet wordt de weg geopend voor anderen om voor pole te vechten. Zowel Alonso als Perez en Leclerc geven de indruk erbij te zitten. De Spanjaard leidt en de andere twee bevinden zich binnen twee tiende van een seconde erachter.

Sainz daarentegen ploetert weer en is nog niet veilig op P11. Het moet nu gebeuren met anderhalf minuut op de klok in Q2.

Bottas is de eerste afvaller. Piastri verrast en klimt naar P7. Ook Sainz ontspringt de dans en sluit aan op P4 achter Leclerc.

Q3 - Perez onaantastbaar?

Meerdere coureurs lijken in de race voor pole position in Q3. Perez weet echter een ongelooflijke tijd te noteren. Alonso probeert het, maar moet bijna een seconde toegeven: P2. Dan noteert Lance Stroll paars in de eerste sector. Groen in tweede... maar dan breekt zijn achterkant uit en de kans zit erop. Perez pakt pole namens Red Bull. Leclerc schiet nog wel naar P2, maar moet tien plekken gridstraf incasseren.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk