Samenvatting F1 VT3 GP Saoedi-Arabië 2023: ook in derde training machtsvertoon Max Verstappen leidend

Samenvatting F1 VT3 GP Saoedi-Arabië 2023: ook in derde training machtsvertoon Max Verstappen leidend

door Michael

Ook de derde vrije training van de Grand Prix van Saoedi-Arabië stond in het teken van de marges die Max Verstappen achter de hand lijkt te hebben. Zo moeiteloos kwamen de rondeverbeteringen weer achter elkaar. De Red Bull Racing-coureur reed onbedreigd en consistent naar de snelste tijden en eindigde de sessie bovenaan met een 1:28.485s. Zijn teamgenoot Sergio Perez kon zich er niet mee meten en moest +0,6s toegeven die tijd, rijdend op dezelfde, zachte softs.

Samenvatting F1 VT3 GP Saoedi-Arabië 2023: Een terugkerend beeld

De sessie is nog geen tien minuten onderweg en AlphaTauri-coureur Nyck de Vries moet toezien hoe zijn motor vervangen wordt. Een domper voor de man die nog niet zeker weet of punten in Jeddah haalbaar zullen zijn. Het F1-team bevestigt even later dat hij niet meer in actie komt in VT3. Voor Nyck betekent het met de billen bloot - bidden dat de gekozen set-up meewerkt.

Het veld stelt zich afwachtend op, mikkend op iets representatievere omstandigheden te midden van zakkende temperaturen. Na pakweg vijftien minuten komt er wat meer vaart in. Pierre Gasly meldt zich dan bovenaan, maar moet al gauw beide Mercedessen voor zich dulden. George Russell is de snelste met een 1:30.476, daarachter sluit Lewis Hamilton aan op +0.016s. Op P3 vinden wij alweer Max Verstappen, die er +0.248s achterzit, maar op de twee compounds hardere banden rijdt met de witte markering.

De Max Verstappen-show van de vrijdag krijgt al snel een vervolg. Verstappen klokt een 1:29.882s. Op de harde banden dus. Erg bemoedigend voor de titelverdediger, met het tegenovergestelde voor de concurrenten, die nog enige hoop hadden om hem uit te dagen. Is er nog iemand die hem kan uitdagen dit weekend? Wellicht toch teamgenoot Sergio Perez in de andere RB19. Echter geeft de Mexicaan nog niet thuis in de openingsminuten, maar komt dan eindelijk aanzetten.

Hoewel de Alpines de indruk geven dat ze lekker onderweg zijn, komen ze ook op de softs niet aan de tijd van Verstappen. Perez doet dat wel, maar doet dat ook op de softs: 1:29.417s.

Het moet heel gek lopen als de Nederlandse Red Bull-coureur niet zijn 22e pole position verovert later vandaag. Want terwijl Perez eigenlijk al vrij gemakkelijk op dezelfde compound (soft) een halve seconde op de rest van het rijdersveld weet te vinden, staat Verstappen er heel dicht achter op P2 (+0.132s) nota bene op de harde band.

Tekenende indrukken

Voor wie zich afvraagt waarom er zo weinig aandacht wordt besteed aan het F1-team van Ferrari tijdens deze vrije trainingen: de formatie weet ook in de derde sessie geen echte indruk te wekken. Wat wel tussendoor de indruk wekt, zodra de SF-23 in beeld komt, is de niet helemaal lekker ogende stabiliteit. Charles Leclerc en Carlos Sainz, beide met de snelste tijd genoteerd op de mediums, staan met nog 20 minuten te gaan op P10 en P11. Ferrari werkt de eigen to-do-list af en lijkt niet echt met de rest bezig.

Intussen is het Hamilton die de W14 op zijn staart trapt. P4 voor de zevenvoudig WK-winnaar (+0.402s).

Even later blijkt het weer dat die tijd verre van genoeg is met de Red Bulls aan kop. Telkens heeft Red Bull het antwoord klaar; dé marge. Perez scherpt weer aan op de softs en knalt naar P1. De man die structureel zijn pret drukt, zijn teamgenoot, laat het antwoord daarop echter niet lang uitblijven. Paars, paars, paars: 1:28.756s en -0.371s sneller dan Perez op dezelfde compound. Hamilton en Fernando Alonso duiken nog in de 1:29s en staan dan op P3 en P4, maar meer dan 0,75s op de tijd van Verstappen inleveren geeft een tekenende indruk op de rest van het raceweekend.

Nog een keer aanzetten dan, weer driemaal paars en dit keer een 1:28.660s voor Verstappen. The writing is on the wall.

Terwijl de laatste minuten aflopen, komt niemand meer aan die tijd van Verstappen. Of ja, behalve hijzelf dan... 1:28.485s.

Ook de derde vrije training van de GP van Saoedi-Arabië eindigt met zijn naam bovenaan. Perez eindigt als tweede Alonso en Lance Stroll volgen op P3 en P4. Hamilton klopt de vijfde tijd en blijft zo vlak voor de McLaren-coureurs Lando Norris (P6) en Oscar Piastri (P7). Op naar de kwalificatie, die begint om 18:00 uur Nederlandse tijd.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk