Samenvatting F1 Vrije training 1 Monaco GP 2024:  Hamilton snelste, Verstappen zoekende

Samenvatting F1 Vrije training 1 Monaco GP 2024: Hamilton snelste, Verstappen zoekende

door Michael Janiec

Lewis Hamilton trapt het F1 Grand Prix-weekend van Monaco af met de snelste tijd in vrije training 1. Max Verstappen noteerde de elfde tijd op de hardere mediums. Lees hier de samenvatting terug van VT1.

Extra tijdsdruk door kans op regen

Het is, zoals verwacht, druk op het asfalt aan het begin van VT1. Het tempo geleidelijk opbouwen naar de bepalende kwalificatie is het modus hier.

Het eerste halfuur staat vooral in het teken van meters maken op de hardste compound. Sommige teams, waaronder McLaren en Red Bull, hebben ervoor gekozen om de ene coureurs op de hards en de andere op de mediums naar buiten te sturen.

En op die harde band is Charles Leclerc voorlopig het snelste gebleken. De verbeteringen volgden elkaar vrij consistent op en dat geeft de vroege indruk dat Ferrari uit de startblokken is gevlogen. Ook zijn teamgenoot Carlos Sainz komt uitstekend voor de dag op die witte compounds.

De start van Max Verstappen is daarentegen wat stroef. Hij laat zijn team weten dat de auto wel erg op de limiet afgesteld is. En dat is te zien. De Nederlander kust her en der de barrière en neemt een stukje van de toplaag (reclamebord) mee. Geen schade, maar soepel oogt nou ook niet bepaald.

Verstappen focust zich in deze sessie vooral op de prestaties van de mediums in kaart te brengen. Na zijn eerste stint gaat er dan ook een tweede setje mediums onder.

Op beelden is te zien hoe Jos Verstappen praat met Jackie Stewart. Allard Kalff, aangeschoven als commentator, kan daaruit opmaken dat Verstappen met een teruggeschroefde motor en veel brandstof aan boord rijdt. In principe zit er nog veel meer in het vat dus.

Rode vlag en rode band

Het tweede deel van VT1: ongeveer de helft van het veld is over naar de zachtste rode band en legt daarmee de basis voor de kwalificatie met enkele 'flying laps'.

Lewis Hamilton weet met een 1:12.169s de snelste tijd te klokken op de rode wang.

De sessie wordt bij het ingaan van het laatste kwartier enkele minuten stilgelegd/roodgevlagd. Brokstukken van een Sauber-bolide, waar Leclerc overheen rijdt, moeten verwijderd worden.

Hamilton blijft snelste in de slotminuten van de sessie, terwijl er intussen enige regen valt. Echt tijd (of noodzaak) om naar regenbanden te switchen is er echter niet.

Verstappen eindigt de sessie als elfde.

Op naar de tweede training vanaf 17:00 uur.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk