Toto Wolff: 'Verwacht niet competitief te zijn in 2023'

Toto Wolff: 'Verwacht niet competitief te zijn in 2023'

door Cas Zeeman

Mercedes gaat er niet van uit snel weer competitief te worden na het teleurstellende 2022-seizoen. Dat zegt teambaas Toto Wolff.

Mercedes' teleurstellende seizoen

Na een weerzinwekkende titelstrijd in 2021 tussen Max Verstappen in de Red Bull en Lewis Hamilton in de Mercedes had menig F1-fan hoge verwachtingen van het Duitse team. Echter bleek alles anders. Mercedes kon in 2022 niet opboksen tegen het uiterst dominante Red Bull, en eigenlijk ook niet tegen Ferrari, dat het seizoen als het te kloppen team begon.

Het van 2014 tot 2020 zo dominante team wist dit jaar slechts één race te winnen. George Russell zette de Braziliaanse GP op zijn naam. Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton wist zelfs geen enkele race te winnen. Daarnaast wist Mercedes voor het eerst sinds 2013 de constructeurstitel niet te winnen. Maar, Mercedes gooide na een aantal updates na de GP van de Verenigde Staten hoge ogen en leek zo in het slot van het seizoen alsnog de strijd aan te kunnen gaan met Ferrari. Hierdoor verwachten velen volgend jaar een sterk Mercedes.

Valse hoop, zo zegt Toto Wolff. De Duitse teambaas zegt dat Mercedes aandacht heeft besteed aan eerdere situaties waar team hun dominantie naar verloop van tijd verloren. Hij benoemt de titelreeks van Red Bull van 2010 tot 2013 en Ferrari's eerste helft van 2000 met Michael Schumacher als voorbeelden.

"We kunnen maar beter voorzichtig zijn"

"Om een voorbeeld te geven: met Ferrari verloren ze de gehele topleiding en een belangrijke coureur. Ik denk dat dat iets is waar je het terug kunt traceren", zo start Wolff zijn betoog.

"Bij Red Bull was het toentertijd een fundamentele situatie die de regulering van hun motor op z'n kop zette, en ze eigenlijk geen fabrieksmotor hadden. Dat waren fundamentele parameters die alles veranderden. Daar kijken we naar, dus we kunnen maar beter voorzichtig zijn. We zijn aan het analyseren wat in het verleden de redenen waren waarom dominerende teams plotseling hun goede prestaties verloren. Het is vrij goed te traceren: wijziging van de reglementen, vertrekkende mensen of een radicaal veranderde band."

Toto Wolff over Mercedes' verloren dominantie

Ondanks het tegenvallende jaar vindt Wolff de prestatie van zijn team "respectabel": "We hebben acht kampioenschappen op rij gewonnen, en meer dan 100 races. Dit jaar heeft ons weer met beide benen op de grond gezet. Ik denk als we over een paar jaar terugkijken, dat we dan denken: dit was nodig. We zijn dit jaar - soms - respectabel geweest. Ik weet niet zeker of we terug kunnen komen naar een positie waarin we strijden om titels, maar we zullen er alles aan doen om die doelstellingen te behalen", zo besluit de Mercedes-teambaas.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk