Tussenstand F1 constructeurskampioenschap en rijderskampioenschap na GP Hongarije

Tussenstand F1 constructeurskampioenschap en rijderskampioenschap na GP Hongarije

door Michael Janiec

Een uitslag in lijn met de verwachtingen, althans als je naar de hoogste podiumtrede kijkt met Max Verstappen, die de Hungaroring domineerde. Niettemin vonden er in de puntentelling van het coureurs- en constructeurskampioenschap noemenswaardige veranderingen plaats met de uitslag van de Hongaarse GP. Dit is hoe de F1-teams en coureurs ervoor staan na de elfde Grand Prix van het F1-seizoen van 2023.

Tussenstand constructeurskampioenschap na F1 GP Hongarije

Er kwamen welgeteld twee teams echt bovendrijven op het kronkelige, krappe Hungaroring. Even buiten Red Bull Racing gezien dan. We hebben het over Mercedes én McLaren.

De Zilverpijlen kwamen als vierde en zesde over de finishlijn bij de GP van Hongarije. En dat betekent dat de voorsprong op Aston Martin is gegroeid naar 39 punten. Ondanks dat Lewis Hamilton na zijn pole position het uitzicht op een podiumplek verloor, wist George Russell door een knappe inhaalrace vanaf P18 alsnog uitstekende zaken te doen. Zodoende een prima totaalscore voor Mercedes.

Maar de eervolste vermelding gaat naar McLaren met de P2 van Lando Norris en de P5 van Oscar Piasti. Mede omdat Alpine met een dramatische nulscore (een dubbele DNF) het GP-weekend afsloot, breekt de equipe uit Woking, Engeland, daarmee 30 punten los van het Franse fabrieksteam, beter bekend als Renault.

En als deze lijn aan prestaties voorgezet kan worden, dan is nog veel mogelijk qua meedingen op een beter eindresultaat dan de vijfde plek in het constructeurskampioenschap.

Tussenstand kampioenschap F1-coureurs na Hongaarse GP

Ademruimte voor Sergio Perez: de Mexicaan liet zich eindelijk gelden en werkte zich vanaf P9 door het veld naar een respectabele P3. De achterstand op Verstappen neemt alleen maar toe, maar Checo hoeft zich voorlopig even geen zorgen te maken over de P2 vasthouden, zijn voorsprong op Fernando Alonso is namelijk een gezonde 32 punten.

Aston Martin is even de weg kwijt, zo blijkt wel na de afgelopen races. Beide coureurs kwamen niet verder dan P9 en P10 op de Hungaroring. Lance Stroll, die het laatste punt pakte, ziet hoe Norris daardoor klimt naar de achtste plek in het kampioenschap voor coureurs.

Ook Carlos Sainz moet plaatsmaken voor George Russell in die stand na een weinig imponerend (zorgwekkend) raceresultaat van Ferrari in Hongarije.

Op naar de Grand Prix van Belgie als volgende halte vooraf aan de zomerstop. Zie hier het overzicht met de F1-tijden en de weersverwachting.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk