Formule 1: GP Hongarije 21-23 juli 2023

Formule 1: GP Hongarije 21-23 juli 2023

door Redactie

Formule 1 GP van Hongarije 

Waarom de Hungaroring een uniek en aantrekkelijk race-circuit is

De Grand Prix van Hongarije vindt sinds altijd 1986 plaats op de Hungaroring. Het circuit is gebouwd in Mogyoród - een klein dorpje in de buurt van Budapest. De creatie van de Hungaroring is te danken aan voormalig Formule 1-eigenaar Bernie Ecclestone. Hongarije maakte destijds nog deel uit van de Sovjet-Unie. De maestro zinde op een race achteren het IJzeren Gordijn en kwam uit bij Budapest.

Initieel werd er gesproken over een stratencircuit, in een park van Budapest. De lokale regering vond een circuit in Mogyoród een beter plan - mede vanwege het logistieke voordeel door de nabijgelegen snelweg. De bouw van de Hungaroring begon op 1 oktober, 1985. Binnen acht maanden was het circuit klaar. De Hungaroring is één van de snelst gebouwde race-circuits op de Formule 1-kalender.

Bijzonderheden rondom de Hongaarse Grand Prix op de Hungaroring

De Hungaroring staat bekend als een echte ‘Mickey Mouse-baan’ bij de coureurs. Met een lengte van 4,281 kilometer, verdeeld over veertien bochten, is het een compact en kronkelig circuit. Vandaar ook deze kenmerkende bijnaam voor de vaste uitvalsbasis van de GP van Hongarije.

Inhalen is daardoor relatief moeilijk op de Hungaroring. Veel hangt dan ook af van de kwalificatie en startpositie. Omdat het circuit weinig gebruikt wordt buitenom de Grand Prix van Hongarije, is de grip relatief laag zodra de vrijdag sessies van de trainingen aanbreken.

De gemaakte kilometers daar in het aanloop van de zondag van de Hongaarse GP - het vergroot de grip vooralsnog niet veel meer, van dag tot dag. Het circuit ligt in een vallei en kampt met veel neerdalende stof. De zandige, droge en opwaaiende grondlaag draagt er eveneens aan bij dat de grip op de Hungaroring snel snel weer afneemt. F1-coureurs wachten in de kwalificatie dan ook zo lang mogelijk om van de vluchtige rubberlaag te profiteren en de tijd te verbeteren.

Wat nog meer GP van Hongarije typeert op de Hungaroring

De Hongaarse Grand Prix op de Hungaroring kreeg jarenlang de stempel dat deze het team van Red Bull Racing extra goed zou liggen. Het Monaco van Hongarije, minus de omliggende gebouwen, is statistiek-gewijs vooralsnog in de laatste jaren nooit een echt Red Bull Racing-circuit gebleken. Tweemaal won Red Bull hier, in 2010 met Mark Webber. En in 2014 met Daniel Ricciardo. Het was de tweede overwinning van de Australiër, die in dat jaar een maatje te groot bleek voor viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel.

Samenvatting GP Hongarije 2022

De GP van Hongarije in 2022 werd gewonnen door Red Bull Racing coureur Max Verstappen. Hij startte na een motorprobleem vanaf de 10e plek, maar wist toch de overwinning op zijn naam te zetten. Het podium werd gecompleteerd door nummer 2 Lewis Hamilton en nummer 3 George Russell. Russell begon op pole position en reed een sterke race, maar hij kon niks inbrengen tegen de simpelweg snellere Max Verstappen.

De race in Hongarije was wederom een schoolvoorbeeld van het blunderende Ferrari. Charles Leclerc kwam met mediums de pitstraat binnen, waarna hij wederom mediums onder zijn auto kreeg. Maar toen Leclerc op kop reed, maakte hij een pitstop naar de harde band, waardoor Verstappen op de zachte band, ondanks een spin tijdens de race, ogenschijnlijk makkelijk weg kon rijden. De pitstop van Carlos Sainz duurde te lang, waardoor ook hij niet op het podium wist te eindigen.

De race was het voorbeeld van de dominantie van Red Bull in 2022. Echter werd de race overschaduwd door de chaos rondom het circuit. Zo'n 290.000 waren op het evenement op de Hungaroring afgekomen. Mensen werden tijdens een poging tot het verlaten van het circuit geplet. Wonder boven wonder zijn er die middag gelukkig geen gewonden gevallen.

Hoe laat begint de GP van Hongarije 2023? 

Event Datum Tijd
Vrije Training 1 vrijdag 21 juli 14:00 - 15:00
Vrije Training 2 vrijdag 21 juli 17:00 - 18:00
Vrije Training 3 zaterdag 22 juli 13:00 - 14:00
Kwalificatie zaterdag 22 juli 16:00 - 17:00
Race zondag 23 juli 15:00 - 17:00

Wat zijn de statistieken van de Hongaarse Grand Prix?

Eerste GP van Hongarije op Hungaroring: 1986

Lengte circuit: 4,381 kilometer

Totaal aantal ronden: 70

Raceafstand: 306,63 kilometer

Aantal bochten: 14

Aantal DRS-zones: 1

Wat zijn de records van deze Grand Prix van Hongarije op de Hungaroring?

Record snelste ronde: 1:13.447 Lewis Hamilton (Mercedes, 2020)

Snelste ronde tijdens race: 1:16.627 Lewis Hamilton (Mercedes, 2020)

Wie heeft de meeste overwinningen?: Lewis Hamilton (8), Michael Schumacher (4), Ayrton Senna (3)

Meeste overwinningen van constructeur: McLaren (11), Williams (7), Ferrari (7), Mercedes (5)

Wat waren de vorige winnaars van de GP van Hongarije op de Hungaroring?

Winnaar 2022 Max Verstappen

Winnaar 2021 Esteban Ocon

Winnaar 2020 Lewis Hamilton

Winnaar 2019 Lewis Hamilton

Winnaar 2018 Lewis Hamilton

Foto: Red Bull Contentpool

Kalender

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk