Voormalig F1-teambaas zinspeelt op bijzondere clausule in contract Verstappen

Voormalig F1-teambaas zinspeelt op bijzondere clausule in contract Verstappen

door Michael Janiec

De meerwaarde van een stabiele nummer twee is niet te onderschatten. Zo blijkt uit de recente uitspraken van voormalig Haas F1-teambaas Guenther Steiner over een voorwaarde voor een langer verblijf van Max Verstappen bij Red Bull. De Italiaans-Amerikaanse commentator heeft namelijk een opvallende suggestie over de rol van Sergio Perez wat betreft het aanblijven van de Nederlander.

Sergio Perez zou naar verluidt voor nog twee jaar bijgetekend hebben bij Red Bull Racing. De Mexicaan maakte zijn verlenging bekend te midden van een volgende terugval in vorm. En het maakte de nodige tongen los. Want waarom zou Red Bull weer zijn diensten de voorkeur geven als het niet botert qua prestaties?

Checo behaalde bij de Grand Prix van Imola een magere vier punten. En sindsdien nul. De terugval doet denken aan de keren dat Perez structureel niet doorbrak tot Q3 en in de race amper potten wist te breken. Ditmaal komt die regressie met een behoorlijk prijskaartje: een schaderekening van grofweg 2,5 miljoen dollar voor zijn team.

Dus waarom zou Red Bull hem behouden? Uiteenlopende meningen doen de rondte. Van de commerciële meerwaarde die de Mexicaan meebrengt, tot de ijzeren interventie van teambaas c.q. de kersverse CEO van Red Bull Racing.

'Ik had ook zoiets van: what the...?'

Hoewel het voor buitenstaanders, zoals onze nederige website, dan wel ingewijde paddock-journo’s, gissen blijft wat de kleine letters in het contract van Perez optekenen, heeft Steiner zo zijn kijk op de kwestie. En voor zover de plausibele logica doet klinken is het laatste woord aan het meest waardevolle lid van de equipe: Max Verstappen.

"Ik was net zo verbaasd als jij. Ik zou niet veel toevoegen aan wat je zei, want ik had zoiets van 'what the....', meldde Steiner in gesprek met de Red Flags-podcast.

"En ik mag en respecteer Sergio, want ik heb een paar keer met hem gesproken over zijn komst naar Haas, maar hij heeft het gewoon moeilijk. Echter, ik denk dat ze gelukkig zijn, en zoals je zegt: misschien zei Max 'ik wil Sergio of ik blijf niet' - je weet maar nooit of hij geen clausule in zijn contract heeft", aldus de spraakmakende, voormalige teambaas.

Suggestief? Jawel. Controversieel…? Allicht. Het voorstel van Steiner resoneert in ieder geval met de uitspraken van niemand minder dan Mika Häkkinen.

Bijna alles... of niets

Het is niet zozeer dat de drievoudig wereldkampioen Checo écht nodig heeft. Of toch wel? Zoals de Fin liet blijken: een duidelijke nummer twee brengt rust in de tent. Rust te midden van een duidelijke hiërarchie. Een rangorde, waarbij de nummer één de beschikbare middelen naar zich toetrekt door het prestatieverschil én precies weet waar die aan toe is. Kortom: geen (onnodige) verrassingen die bij ijverige (nieuwe) ego’s komen kijken.

En wie uitgerkend op één hand kan tellen, weet dat Verstappen nog steeds alle jokers in hand heeft. Het is de Verstappen-factor die Red Bull momenteel door het diepe dal sleept. Red Bull kon in theorie kiezen om de Nederlander te laten gaan en daardoor de kans te maken op uitgerekend nul wereldtitels.

Dat de constructeurstitel in dit scenario mogelijk verloren gaat… tabé. Kiezen of delen: potentieel twee of een dikke nul dus. Een win-win voor beide partijen, toch?

De theorie van Steiner is...

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk