Formule 1: GP Australië 31 maart - 2 april 2023

Formule 1: GP Australië 31 maart - 2 april 2023

door Redactie

Waarom Albert Park een uniek en aantrekkelijk race-circuit is

Albert Park, Melbourne - sinds 1996 de locatie bij uitstek voor de Grand Prix van Australië. Het tijdelijke stratencircuit, dat jaarlijks voor dit evenement opgebouwd wordt, is snel van karakter en leent en deel van de infrastructuur van de aanwezige wegen in het park.

Het Albert Park-circuit is na twee jaar afwezigheid terug op de F1-kalender in 2022. In de tussentijd werd de lay-out aangepakt met enkele aanpassingen die de actie moeten bevorderen. De aanpassingen omvatten een nieuwe laag asfalt. Ook zijn een aantal bochten verbreed, zoals de chicane na start-finish. Hierdoor wordt meer snelheid meegenomen om verderop het inhalen te vergemakkelijken tijdens het uitremmen.

De pitstraat onderging eveneens een transformatie. Omdat die breder is nu, neemt de toegestane snelheid toe met 20 kilometer per uur. Een pitstop is daardoor minder ‘duur’ in opzicht van verloren tijd - wat om zijn beurt de strategische opties zou moeten vergroten.

Bijzonderheden rondom de Australische Grand Prix

Lang was de Grand Prix van Australië in Melbourne de seizoensopener van de Formule 1. In 2020 leek dat ook het geval, maar door de snel veranderende situatie in de wereld werd de Australische GP op het allerlaatste moment afgelast. Ook 2021 bood geen mogelijkheid, vanwege de strenge regels voor in- en uitreizen, die in het land van kracht waren.

In 2022 keerde de race op Albert Park eindelijk terug in het weekend van 8 - 10 april als de derde Grand Prix van de racekalender.

Wat nog meer het circuit van de GP van Australië typeert

De Grand Prix van Australië is de thuisrace van Formule 1-coureur Daniel Ricciardo. De achtvoudig GP-winnaar kent echter geen al te succesvolle reeks in Melbourne. Zijn beste finish: tweemaal een P4.

Ricciardo’s ijverigheid om het debuut namens Renault te verzilveren was in 2019 groot. Een P12 in de kwalificatie voor Ricciardo. De thuisheld wilde bij de start direct plekken pakken. Hij vond toen ruimte om te passeren, maar moest met zijn wielen over het gras rijden. Een niet opgemerkt mangat kortwiekte die opmars echter. De voorvleugel brak af en Ricciardo moest zijn poging op een goed resultaat bij de GP van Australië vroegtijdig staken.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk