Formule 1: GP Emilia-Romagna 17-19 mei 2024

Formule 1: GP Emilia-Romagna 17-19 mei 2024

door Redactie

Waarom Imola een uniek en aantrekkelijk race-circuit is

Imola is na een lange afwezigheid sinds 2020 weer onderdeel van de Formule 1-kalender. Een tweede Italiaanse Grand Prix is daarmee een feit. Om verwarring te voorkomen heet de teruggekeerde race op Imola daarom de Emilia-Romagna GP. Vroeger heette die overigens de GP van San Marino.

Imola leunt weliswaar niet op zo een rijke historie als het bekendere Monza. Maar ook dit circuit is geliefd bij de Formule 1-coureurs en fans. Oude tijden herleven namelijk op Imola. Kom je naast de baan terecht? Dan ligt daar geen strook asfalt om je tijdverlies te beperken. Kortom: op Imola kennen de risico’s, die de coureurs nemen grotere gevolgen. Iets wat de essentie van een topsport als Formule 1 beter vertegenwoordigt. Geen zijwieltjes zogezegd, maar compromisloos de kaft van koren scheiden: de toptalenten van de minder begaafde waaghalzen.

Bijzonderheden rondom Grand Prix Emilia-Romagna

Inhalen bij deze alternatieve Italiaanse Grand Prix blijft lastig. Er is maar één DRS-zone, bij start-finish. Het circuit is buitenom dit rechte stuk opgebroken in een meerdere kleine knikken en bochten. Imola is ook redelijk krap. Daardoor is uitremmen of inhalen van de racelijn af moeilijker. Het constante positioneren voor de bochten die elkaar in een rap tempo opvolgen biedt weinig ruimte voor fouten.

Wat nog meer deze tweede Italiaanse GP typeert

Voluit luidt de naam van Imola: Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari. Het verwijst naar de oprichter van het gerenommeerde automerk: Enzo Ferrari. En zijn zoon Dino dus.

De Ferrari-fabriek in Modena is prima aan te rijden overigens, op zo een 60 kilometer van het circuit af. Faenza, de thuisbasis van het andere Italiaanse team, AlphaTauri, is ook vlakbij. Zelfs aan te fietsen (10 kilometer).

Tussen Imola en Modena bevindt zich nog een waar diamant: de historische stad Bologna. Een perfecte uitvalsbasis voor bij het plannen van een Formule 1-weekend, des te meer voor iedereen die van pasta’s, pizza’s en heerlijk zelfgemaakt ijs houdt.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk