Formule 1: GP Azerbeidzjan 28-30 april 2023

Formule 1: GP Azerbeidzjan 28-30 april 2023

door Redactie

Formule 1 GP van Azerbeidzjan

Waarom Baku City Circuit een uniek en aantrekkelijk race-circuit is

Baku City Circuit is sinds 2016 een wederkerende host van de Azerbeidzjaanse GP. De eerste editie van deze GP heette gek genoeg de Europese Grand Prix, omdat Azerbeidzjaan geografisch-gezien binnen Europa valt. Sindsdien heet deze gewoon de GP van Azerbeidzjan, op 2020 na intussen jaarlijks gehouden hier.

In een korte tijd heeft Baku City Circuit een behoorlijke reputatie opgebouwd. Vaker dan niet gebeuren hier bizarre dingen. Het zijn momenten die zelfs in het grotere plaatje van het seizoen kenmerkend en memorabel blijven.

Geheel toeval? Mogelijk. Maar het is niet voor niets eveneens. De lay-out van dit stratencircuit is sinds de eerste editie nog steeds hetzelfde. En de mix die deze met zich meebrengt, is voor vele fans de reden dat zij Bakoe hoger hebben zitten dan bijvoorbeeld Monaco.

Bijzonderheden rondom de Azerbeidzjaanse Grand Prix

Want wat Monaco chronisch mist - beide stratencircuits zijn sferisch, vanwege de omgeving - is er in Bakoe meestal volop. Actie op de baan, inclusief die kleine foutmarge, maar met hogere snelheden. De Azerbeidzjaanse GP huist bijvoorbeeld het langste rechte stuk op de Formule 1-kalender: 2,2 kilometer, met topsnelheden richting de 350 km/u.

De benodigde downforce is laag, al helemaal in vergelijking met Monaco. Zoveel mogelijk snelheid meenemen in de snelle bochten is wat een ronde maakt op Baku City Circuit. Veel van de bochten zijn 90-graden namelijk, met een klein strookje ruimte voorbij de exits ervan op de kerbstones. Ook schaderijden is dus makkelijk hier. Des te meer bij het historische kasteel, waar een krappe chicane tussenin twee muren geringste spelingsruimte biedt.

Wat nog meer de GP van Azerbeidzjan typeert: moderner Monaco alternatief in Bakoe

In meerdere edities van de Azerbeidzjaanse GP vonden er crashes plaats, die weer tot safetycars leidden. Deze ‘restarts’ zijn ook redelijk vaak spectaculair gebleken. Temperatuur in de banden houden blijft soms knap lastig namelijk. Een verloop van crashes, safetycars die iedereen bij elkaar brengen, en nog meer crashes etc. Het typeert inmiddels de GP van Azerbeidzjan. Je kunt daar overigens uitgebreid induiken in ons overzicht van vijf bizarre momenten bij de Azerbeidzjan GP.

Samenvatting Azerbeidzjan GP 2022

Een revanche weekend voor Red Bull Racing en met name Max Verstappen. De Nederlander lag onbedreigd aan kop in 2021, totdat zijn achterband het begaf en hij stuurloos in de muur belandde. In 2022 kon hij alsnog die overwinning binnenhalen.

Charles Leclerc startte ook in Bakoe vanaf pole namens Ferrari, maar verremde zich in de eerste bocht en gaf de leiding aan de vanaf P2 gestarte Sergio Perez van Red Bull Racing. De Nederlander zat daarachter en werkte geduldig naar zijn kans toe.

Terwijl Leclerc uitviel met een power unit-failure, ging Verstappen, met een nieuwe ontbrandingsmotor in zijn RB18, als een raket. Hij passeerde zijn teamgenoot gemakkelijk en reed naar een dominante overwinning, bij de finishvlag ruim 20 seconden los van zijn Mexicaanse teamgenoot.

Hoe laat begint de GP van Azerbeidzjan 2023 op Baku City Circuit? 

Event Datum Tijd
Vrije Training 1 vrijdag 28 april 13:00 - 14:00
Vrije Training 2 vrijdag 28 april 16:00 - 17:00
Vrije Training 3 zaterdag 29 april 13:00 - 14:00
Kwalificatie zaterdag 29 april 16:00 - 17:00
Race zondag 30 april 13:00 - 15:00

Wat zijn de statistieken van de Azerbeidzjaanse Grand Prix?

Eerste GP van Azerbeidzjan op Baku City Circuit: 2016

Lengte circuit: 6,003 kilometer

Totaal aantal ronden: 51

Raceafstand: 306,048 kilometer

Aantal bochten: 20

Aantal DRS-zones: 2

Wat zijn de records van de Grand Prix van Azerbeidzjan?

Record snelste ronde: 1:40.495 Valtteri Bottas (Mercedes, 2019)

Snelste ronde tijdens race: 1:43.009 Charles Leclerc (Ferrari, 2019)

Wie heeft de meeste overwinningen?: Nico Rosberg (1), Daniel Ricciardo (1), Lewis Hamilton (1), Valtteri Bottas (1), Sergio Perez (1)

Meeste overwinningen van constructeur: Mercedes (3), Red Bull Racing (2)

Wat waren de vorige winnaars van de GP van Azerbeidzjan?

Winnaar 2022 Max Verstappen

Winnaar 2021 Sergio Perez

Winnaar 2019 Valtteri Bottas

Winnaar 2018 Lewis Hamilton

Winnaar 2017 Daniel Ricciardo

Foto: Red Bull Contentpool

Kalender

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk