Formule 1: GP Canada 16-18 juni 2023

Formule 1: GP Canada 16-18 juni 2023

door Redactie

Waarom Circuit Gilles Villeneuve een uniek en aantrekkelijk race-circuit is

Circuit Gilles Villeneuve is jarenlang het circuit waarop de Grand Prix van Canada gereden wordt. Sinds 1978 is dit circuit de vaste race locatie van de GP van Canada. Het circuit bevindt zich in een park in Montreal in de provincie Quebec en heeft een lengte van 4,361 kilometer.

De huidige benaming (oorspronkelijk heette dit circuit Île Notre-Dame Circuit, het park bevindt zich namelijk op het Notre Dame-eiland) is een eerbetoon aan de verongelukte Canadese F1-coureur Gilles Villeneuve. Van 1978 tot en met 1982 kwam Gilles uit voor Ferrari en won toen zes races. Een erg geliefde coureur, die te vroeg in het harnas stierf. Zijn zoon, Jacques Villeneuve, werd óók F1-coureur en won in 1997 het wereldkampioenschap met Williams.

Circuit Gilles Villeneuve: snel, krap en iconisch

Het veertien bochten-tellende Canadese circuit wordt gekenmerkt door het park waarin het ligt: Parc Jean-Drapeau. Deze naam refereert naar een voormalige burgemeester van Montreal. De opzet heeft, vanwege de parklocatie, veel weg van Albert Park in Melbourne, ook een circuit waarin de layout voornamlijk bestaat uit reguliere autowegen.

In dat opzicht is Circuit Gilles Villeneuve ook een stratencircuit tot een zekere mate. Ondanks de aanwezigheid van enkele geasfalteerde uitloopstroken, zoals de laatste haarspeldbocht - L’Epingle (The Hairpin) - is Circuit Gilles Villeneuve relatief krap. De muur, evenals de geringere foutmarge, typeert dan ook dit circuit in Montreal.

Zoals bij de beroemde ‘Wall of Champions’ (Muur der Kampioenen). De chicane (bocht 12-3) leent die unieke naam aan meerdere wereldkampioenen, die hier te gretig manoeuvreren en daardoor in de muur crashten. Michael Schumacher, Sebastian Vettel, Damon Hill, Jenson Button en dus ook de Canadese Jacques Villeneuve - hun uitstapjes bij de Wall of Champions hielpen deze onvergeeflijke chicane aan deze inmiddels historische naam.

Bijzonderheden rondom de Canadese Grand Prix

Na twee jaar afwezigheid door pandemie-perikelen, keert de Canadese GP eindelijk terug op de Formule 1-kalender in 2022. Het tijdsverschil met Nederland (het is zes uur eerder in Montreal) betekent dat de sessies en de Grand Prix van Canada op een aanzienlijk later tijdstip uitgezonden worden in Nederland.

Voor de Canadese coureurs Lance Stroll (Aston Martin) en Nicholas Latifi (Williams) is deze GP in 2022 ook een thuisrace overigens. Zo is er in 2022 weer een house Lance Stroll-tribune (dit keer uitverkocht). Zijn populariteit in het thuisland zal daarentegen ongetwijfeld nooit die van de Villeneuves evenaren. Latifi zou op het moment van schrijven hoogstwaarschijnlijk zijn laatste F1-seizoen afwerken na aanhoudende, magere resultaten in 2022.

Wat nog meer de GP van Canada typeert op Circuit Gilles Villeneuve

Circuit Gilles Villeneuve is snel. Volgas bochten worden afgewisseld door een aantal langere remzones en langzame bochten, waardoor het downforce-pakket van de auto hier niet zo veeleisend is. Kortom: kleinere voor- en achtervleugels zijn op het stratencircuit van de GP van Canada de modus.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk