Formule 1: GP  Brazilië 3-5 november 2023

Formule 1: GP Brazilië 3-5 november 2023

door Redactie

Waarom Interlagos van de Braziliaanse Grand Prix een uniek en aantrekkelijk race-circuit is

Interlagos, ‘tussen de meren’, is bekendere naam voor het Autódromo José Carlos Pace-circuit - het circuit waarop jarenlang de Grand Prix van Brazilië gereden wordt. Zo vroeg als 1940 werden hier de eerste races gehouden. Sinds 1973, ook door het wereldkampioenschap van Formule 1.

Terwijl de oorspronkelijke naam Interlagos verwijst naar de regio en de buurt, die letterlijk ligt tussen twee kunstmatige meren de Guarapiranga en Billings, is de langere naam juist ter nagedachtenis gekozen. De Braziliaan José Carlos Pace won hier de Braziliaanse GP in 1975.

Het was de enige overwinning van de thuisheld, die twee jaar later omkwam bij een ongeluk met een privévliegtuigje. Carlos was zelf afkomstig uit São Paulo, de grootste stad nabij dit circuit waarop de GP van Brazilië gehouden wordt. São Paulo is één van de grootste Braziliaanse steden en telt meer dan twaalf miljoen inwoners.

Bijzonderheden rondom de Braziliaanse Grand Prix

Interlagos is een kort circuit met een lengte van 4,309 kilometer. Interlagos is counter-clockwise, tegen de klok in als het ware, en huist vijftien gevarieerde en vrij technische bochten. Zoals de chicane na start-finish - omdat de auto’s daar afdalen, is met juiste timing aanremmen essentieel. Zoveel mogelijk op de racelijn blijven, dicht op de kerbs, is doorslaggevend voor een snelle exit. Het technische aspect zit ook vooral in de hoogteverschillen op dit circuit van de Braziliaanse Grand Prix. De gewichtsverplaatsing van de auto is daardoor complexer.

Wat nog meer Interlagos circuit typeert

Interlagos staat ook bekend vanwege het wisselvallige en snel veranderende weer. Tijdens het raceweekend betekent het dat kortstondige, maar stevige buien nooit uitgesloten kunnen worden. Het water komt soms ook met bakken naar beneden. Zoals tijdens de Braziliaanse Grand Prix van 2016, toen Max Verstappen de racewereld op zijn kop zette met een uitzonderlijke recovery naar P3 - inclusief de inhaalactie van het jaar op toenmalige Mercedes-coureur Nico Rosberg.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk