Formule 1: GP Italië 1-3 september 2023

Formule 1: GP Italië 1-3 september 2023

door Redactie

Formule 1 GP van Italië op Monza

Waarom Monza een uniek en aantrekkelijk race-circuit is

Wie aan Formule 1 denkt, kan eigenlijk niet om Monza heen. In 2022 bestaat het circuit van Monza alweer 100 jaar. Monza is het oudste circuit in Europa. Sinds zo vroeg als 1950 - het jaar waarin de Formule 1 de status van wereldkampioenschap aannam - is Monza op één jaar na (1980) onafgebroken de locatie van de Italiaanse Grand Prix. En dat is bijzonder.

Ondanks diverse aanpassingen door die vele jaren, staat Monza (in het Italiaans: Autodromo Nazionale di Monza) nog steeds bekend als de Tempel van Snelheid (Temple of Speed). Met maar elf bochten, verdeeld over de huidige layout van 5,746 kilometer, behoort Monza tot de snelste circuits op Formule 1-kalender. Vooral het lange rechte stuk bij start-finish vergt enorme remkracht.

GP van Italië: waarom Monza nog steeds ‘Temple of Speed’ wordt genoemd

De chicane daarna, Variante, is namelijk erg technisch en scherp. Omdat de bocht vooraf aan dat rechte stuk (Parabolica) vrij vroeg opent als het ware, is de topsnelheid daarna uitzonderlijk hoog. Het officiële F1-snelheidsrecord bij de speed-trap aan het einde van die sectie ligt boven (!) de 370 kilometer per uur.

Ongeveer 80 procent van een rondje is volgas op Monza. Mede daardoor is een setup met weinig downforce de optimale aanpak in het raceweekend van de Italiaanse Grand Prix. De gemiddelde snelheid over een ronde is óók typerend aan Monza.

Het bijhorende record is op het moment van schrijven nog steeds in handen van Juan Pablo Montoya. De Colombiaanse F1-coureur reed een bloedsnelle ronde in de vrije training van de GP van Italië, met 260,6 km/u als de gemiddelde snelheid.

Bijzonderheden rondom deze Italiaanse Grand Prix

En als je Monza zegt, dan zijn de hordes aan Tifosi nooit ver weg. Het zijn de gepassioneerde Italiaanse fans - supporters die Ferrari dicht bij het hart dragen. Zulke passie, formaat ‘cult’, draagt alleen maar bij aan de iconische status en mythe van het Monza-circuit.

Elke keer als Ferrari hier een race weet te winnen, stormen de fans met tientallen duizenden tegelijk, over de hekken, en richting de podium-ceremonie. Inclusief vlaggen en fakkels. Een onvergetelijke ervaring voor de gelukkige, winnende coureur en tegelijkertijd één van de meest sferische en langstlopende tradities in de koningsklasse.

Samenvatting Italiaanse GP 2022

De Italiaanse GP van 2022 in Monza werd gewonnen door Red Bull Racing-coureur Max Verstappen. Hij kwam onder leiding van de safety car als eerste de finishlijn over, gevolgd door Charles Leclerc en George Russell. De race betekende het F1-debuut van de Nederlander Nyck de Vries in de Williams, als vervanger van de door een blindedarmontsteking gevelde Alex Albon. Hij wist, heel knap, de 9e plaats te behalen.

Max Verstappen startte de race vanaf de zevende plek. Maar in ronde 4 bereikte hij al de podiumplekken, waarna hij ook nog voorbijging aan Russell en zodoende tweede lag. In ronde 12 kwam er een gele vlag, waarna raceleider Charles Leclerc van Ferrari een pitstop maakte van de zachte, naar de mediumband. Verstappen leidde de race vanaf dit moment, om vervolgens in ronde 26 zelf een pitstop te maken. Leclerc nam hierop de leiding weer over.

Maar ging in ronde 33 wederom naar binnen voor zachte banden, om de aanval te openen op Verstappen. Ondanks zijn bandenvoordeel had hij wel 20 seconden achterstand, waardoor hij relatief onbedreigd naar de overwinning leek te rijden.

Maar in ronde 48 van de 53 kwam er door het uitvallen van Daniel Ricciardo een safety car, waardoor het hele veld weer in elkaar schoof. Leclerc zat plots pal achter Verstappen. Het vrijmaken van de baan duurde echter zo lang dat er geen tijd meer over was om te racen, en zo werd de race, tot groot ongenoegen van Ferrari en Mercedes, achter de safety car geëindigd met Verstappen als nummer 1.

Hoe laat begint de GP van Italië op Monza 2022? 

Event Datum Tijd
Vrije Training 1 vrijdag 1 september 14:00 - 15:00
Vrije Training 2 vrijdag 1 september 17:00 - 18:00
Vrije Training 3 zaterdag 2 september 13:00 - 14:00
Kwalificatie zaterdag 2 september 16:00 - 17:00
Race zondag 3 september 15:00 - 17:00

Wat zijn de statistieken van de Italiaanse Grand Prix?

Eerste GP van Italië op Monza: 1950

Lengte circuit: 5,793 kilometer

Totaal aantal ronden: 53

Raceafstand: 306,720 kilometer

Aantal bochten: 11

Aantal DRS-zones: 2

Wat zijn de records van deze Grand Prix van Italië op Monza? 

Record snelste ronde: 1:18.887 Lewis Hamilton (Mercedes, 2020)

Snelste ronde tijdens race: 1:21.046 Rubens Barrichello (Ferrari, 2004)

Wie heeft de meeste overwinningen?: Michael Schumacher (5), Lewis Hamilton (5), Nelson Piquet (4)

Meeste overwinningen van constructeur: Ferrari (19), McLaren (11), Mercedes (7)

Wat waren de vorige winnaars van de GP van Italië?

Winnaar 2022 Max Verstappen

Winnaar 2021 Daniel Ricciardo

Winnaar 2020 Pierre Gasly

Winnaar 2019 Charles Leclerc

Winnaar 2018 Lewis Hamilton

Foto: Red Bull Contentpool

Kalender

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk