Formule 1: GP Singapore 15-17 september 2023

Formule 1: GP Singapore 15-17 september 2023

door Redactie

Formule 1 GP van Singapore

Waarom Marina Bay Street Circuit een uniek en aantrekkelijk race-circuit is

De titel: hét stratencircuit van Azië zal ongetwijfeld naar Macau gaan, maar Marina Bay Street Circuit in Singapore, de vaste locatie van de GP van Singapore, staat niettemin hoog in de favorieten-lijst van coureurs, evenals fans. De titel van dé stratenrace van de avond is daarentegen al jarenlang meer dan op zijn plaats.

De allereerste Grand Prix van Singapore stamt uit 2008. Het circuit droeg destijds nog de naam ‘Singapore Street Circuit’. Het tijdelijke circuit in het centrum van Singapore is sindsdien door meerdere iteraties gegaan. Sinds het jaar 2018, is het stratencircuit aan de vierde en de ook huidige toe. De lengte en opzet, deze lay-out is 5,603 kilometer lang, blijft desondanks grotendeels trouw aan het originele ontwerp van Hermann Tilke.

Zo is de hoeveelheid bochten nagenoeg ongewijzigd en wijken alle tussentijdse layouts hooguit 12 meter af van het originele ontwerp. Waar het vooral om te doen is: een aantal wijzigingen aan specifieke bochten, zoals in 2013, toen de chicane bij bocht 10, destijds bekend als de Singapore Sling, verwijderd werd en in een enkele bocht naar links veranderde. De toegenomen snelheid (40 km/u) werd wat veiligheid betreft gecompenseerd met de plaatsing van een extra TecPro-barrière.

Wat voor een locatie de Marina Bay Street Circuit is

Hoekig, opeengepakt, technisch en sferisch; onder de ontelbare - speciaal geïnstalleerde lampen, met daarboven de torenende skyline van Singapore: Marina Bay Street Circuit heeft meerdere ingrediënten voor een spannende Grand Prix-avond. Zo ook vanwege de extra moeilijkheidsgraad voor de Formule 1-coureurs: het klimaat is een aanslag op het uithoudingsvermogen. Niet enkel vanwege de warmte, maar ook de uitzonderlijk hoge luchtvochtigheid daar. De coureurs kunnen zo veel als vier liter vocht verliezen tijdens een race van twee uur! Een extreme beproeving van zowel lichaam, als geest dus.

Bijzonderheden rondom de Singapore Grand Prix

De Grand Prix van Singapore verdween om (te) vaak genoemde redenen van de Formule 1-kalender in 2020 en 2021. De Singaporese GP is in 2022 gelukkig eindelijk weer terug. De locatie, of beter gezegd: stadsdeel, heet Downtown Core en Kallang. Het zorgt daarmee voor een mix van omgeving. Zo is Downtown Core het voornaamste commerciële centrum van Singapore, dat gekenmerkt wordt als het historische hart van de bruisende metropool. Kallang verwijst naar de grenzende Kallang Rivier - de langste rivier in Singapore. Het is een stadsdeel met een residentieel bestemmingsplan.

Wat nog meer GP van Singapore typeert

Een eervolle vermelding tot slot: De GP van Singapore is niet de eerste Grand Prix in Singapore. De Formula Libre, vanaf 1966 tot en met 1973 vond plaats daar, met Thomson Road als race-locatie. De eerste edities werden gewonnen door Lee Han Seng en Rodney Seow. De races in de periode van 1968 t/m 1973 vielen uitsluitend ten prooi aan race-coureurs uit Nieuw-Zeeland.

Samenvatting Singapore GP 2022

De GP van Singapore in 2022 werd gewonnen door Red Bull Racing-coureur Sergio Pérez. Het betekende zijn tweede overwinning van het seizoen. Ondanks een vijfseconden penalty wist hij Leclerc achter zich te houden, en zo de overwinning veilig te stellen. Max Verstappen eindigde als 7e.

De GP van Singapore werd geteisterd door zware regenval. De start werd uitgesteld van 14:00 tot 15:30. Hoewel de omstandigheden daarna wel iets beter waren, werd bewezen hoe glad het asfalt kan zijn na een dergelijke plensbui. De ene na de andere coureur spinde en schoof van de baan af. Het aantal safety cars was niet meer op één hand te tellen.

Op dat moment reed Pérez al op de eerste plaats, op 0,5 seconden gevolgd door Charles Leclerc. Toen hij hoorde dat er een straf van vijf seconden boven zijn hoofd hing, reed Pérez weg, tot wel 7,6 seconden voor Leclerc. Met dit gat wist hij ook de finishlijn te bereiken, waardoor de vijfseconden straf geen invloed meer op zijn overwinning had. Verstappen besloot zijn race nog met een prachtige inhaalactie op Sebastian Vettel.

Hoe laat begint de GP van Singapore 2023? 

Event Datum Tijd
Vrije Training 1 vrijdag 15 september 12:00 - 13:00
Vrije Training 2 vrijdag 15 september 15:00 - 16:00
Vrije Training 3 zaterdag 16 september 12:00 - 13:00
Kwalificatie zaterdag 16 september 15:00 - 16:00
Race zondag 17 september 14:00 - 16:00

Wat zijn de statistieken van de Singaporese Grand Prix?

Eerste GP van Singapore: 2008

Lengte circuit: 5,063 kilometer

Totaal aantal ronden: 61

Raceafstand: 308,706 kilometer

Aantal bochten: 23

Aantal DRS-zones: 3

Wat zijn de records van deze Grand Prix van Singapore? 

Record snelste ronde: 1:35.015 Lewis Hamilton (Mercedes, 2018)

Snelste ronde tijdens race: 1:41.905 Kevin Magnussen (Haas, 2018)

Wie heeft de meeste overwinningen?: Sebastian Vettel (5), Lewis Hamilton (4), Fernando Alonso (2)

Meeste overwinningen van constructeur: Mercedes (4), Ferrari (4), Red Bull Racing (3)

Wat waren de vorige winnaars van de GP van Singapore op Marina Bay Street Circuit?  

Winnaar 2022 Sergio Pérez

Winnaar 2019 Sebastian Vettel

Winnaar 2018 Lewis Hamilton

Winnaar 2017 Lewis HamiltonWinnaar 2016 Nico Rosberg

Foto: Red Bull Contentpool

Kalender

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk