Formule 1: GP Miami 5-7 mei 2023

Formule 1: GP Miami 5-7 mei 2023

door Redactie

Waarom Miami International Autodrome een uniek en aantrekkelijk race-circuit is

Het kostte tijd, moeite en vooral veel geld: met de Grand Prix van Miami komt een grote wens van Liberty Media in vervulling. Een tweede Grand Prix van Verenigde Staten moet aan de populariteit van de sport bijdragen. Want er valt nog een hoop te halen in de Verenigde Staten voor de koningsklasse.

Liberty Media valt onder Liberty Global. Die overkoepelende organisatie is in 2005 ontstaan door een fusie van Liberty Media International Inc. en UnitedGlobalCom Inc. De oorspronkelijke oprichter van Liberty is John C. Malone - beter bekend als de ‘Cable Cowboy’. De media-magnaat staat tegenwoordig nog steeds aan het roer van Liberty Global als voorzitter.

Bijzonderheden rondom de Amerikaanse Grand Prix in Miami

Terug naar Miami: de Miami International Autodrome is het resultaat van jarenlang lobbyen in de stad. Lang werd gedroomd van een straatrace in het zonneparadijs. De lokale bevolking dacht daar uiteindelijk anders over en kreeg gelijk. Jaarlijks en gedurende meerdere maanden een deel van het bruisende centrum platleggen voor drie dagen plezier en bovenal herrie? Lokale ondernemers vonden dat op geen manier te rechtvaardigen.

Stephen Ross, de eigenaar van het Hard Rock Stadium, de thuisbasis van het American Football-team Miami Dolphins, bood dan uiteindelijk hoogstpersoonlijk een gepaster onderkomen. De Amerikaan kreeg daarmee wat hij graag wilde: een tweede Grand Prix van Verenigde Staten, vrij letterlijk in zijn achtertuin.

Wat nog meer de GP van Miami typeert

Het door Apex Circuit Design ontworpen circuit opende in 2021 de deuren en hostte in 2022 de eerste Grand Prix van Miami. Het betreft een tijdelijk circuit dat gemakkelijk in weken op te zetten en af te breken is. Wegen op het privéterrein zijn gecombineerd met nieuwe stukken asfalt die om de beurt weer bruikbaar blijven daarna.

Miami International Autodrome is een snel circuit met drie DRS-zones. De lay-out gaat rondom het Hard Rock Stadium en is counter-clockwise. Hoewel het stadion geen actieve rol speelt in het ontwerp van de baan zelf, biedt het plek voor één van de grootste podia die de Formule 1 tegenwoordig kent. Niet enkel de Grand Prix-ceremonie na de GP van Miami vindt hier plaats. Het podium leent zich ook voor vermaak tijdens het GP-weekend van Miami met dj-optredens, evenals de openingsceremonie.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk