Formule 1: GP Spanje 2-4 juni 2023

Formule 1: GP Spanje 2-4 juni 2023

door Redactie

Formule 1 GP van Spanje 

Waarom Circuit de Catalunya een uniek en aantrekkelijk race-circuit is

Sinds 1991 is Circuit de Catalunya (Circuit de Barcelona-Catalunya) de vaste locatie van de Grand Prix van Spanje. De Formule 1 is sindsdien onafgebroken jaarlijks aanwezig nabij de bruisende Spaanse stad. In de recente jaren zelfs vaker: ook jaarlijks vinden hier de bekende wintertests plaats van de Formule 1.

Bijzonderheden rondom de Spaanse Grand Prix: allrounder nabij Barcelona ook favoriet voor testen

In dat opzicht is de vaste stek van de Spaanse GP een praktisch circuit. De locatie is heel bereikbaar via wegen en via de lucht. Teams, die allemaal min of meer in Engeland gevestigd zitten, kunnen zo gemakkelijk onderdelen laten invliegen. Ook biedt Circuit de Catalunya een representatief allround circuit om op te testen. Formule 1-teams zeggen ook wel: als je hier snel bent, dan kun je stellen dat je op meeste andere circuits ook competitief blijft.

Circuit de Catalunya biedt namelijk een gevarieerd aantal bochten: langzame, snelle en ook wat daartussen zit. Het circuit van de Spaanse GP gaat qua richting met de klok mee - zoals de meeste circuits op de kalender. Ook dat is representatief. Het ontwerp ervan is gelukkig wel zo gedaan dat er genoeg bochten naar links (tegen de klok in als het ware) balans bieden.

Wat nog meer Circuit de Catalunya van de Spaanse GP typeert

Barcelona, evenals dit vaste circuit van de Spaanse GP, roept bij veel Nederlandse sportfans bijzondere herinneringen op. Uiteraard denken wij dan aan de legendarische Johan Cruijff, die met FC Barcelona furore maakte en daarna zijn genie inzette om de blauwdruk van het moderne voetbal te creëren.

De allereerste overwinning van Max Verstappen in de Formule 1 hoort ook bij die herinneringen. De toen nog piepjonge Max won in 2016 bij zijn debuut namens Red Bull Racing de Spaanse Grand Prix, nota bene direct bij zijn eerste race na de verrassende, maar terechte promotie.

Niet zo gek dat die langlopende en liefdevolle relatie met Barcelona jaarlijks een volksverhuizing ontketent in het weekend van de GP van Spanje. Hoeveel thuisraces Max Verstappen inmiddels heeft? Nou, tegenwoordig dus Zandvoort, Spa ook min of meer. En uiteraard Oostenrijk, evenals deze parel. 'Maxico' ook dan? Wellicht. De zee van oranje is zelfs aan de andere kant van de wereld steeds vaker een terugkomend aanzicht.

Samenvatting GP van Spanje 2022

Ferrari-coureur Charles Leclerc scoorde één van zijn knappe pole positions bij deze Spaanse GP. Maar die poles omzetten naar overwinningen blijft een Achilles van de Monegask en zijn Italiaanse team.

Verstappen kon profiteren van de uitvalbeurt van Leclerc, die in de 27e ronde stevig aan kop lag, maar uitviel vanwege een MGU-H mankement. Het was niet de schoonste overwinning van Verstappen bij de Spaanse GP overigens, maar ondanks enige tegenslag, kapitaliseerde hij optimaal te midden van het morsende Ferrari. In de negende ronde maakte de Nederlander namelijk een uitstapje in de grindbak bij bocht vier, waardoor aansluiting vinden op Leclerc vrij vroeg in de race onmogelijk leek.

Ook kwam hij met grote moeite voorbij aan George Russell van Mercedes. Verstappen kampte dat weekend met een DRS die niet altijd wilde openklappen. Niettemin hield hij stand, geholpen door een betere strategie dan de op P2 eindigende teamgenoot Sergio Perez. Verstappen passeerde de Mexicaan en ging uiteindelijk naar huis met 25 punten.

Hoe laat begint de GP van Spanje 2023? 

Event Datum Tijd
Vrije Training 1 vrijdag 2 juni 14:00 - 15:00
Vrije Training 2 vrijdag 2 juni 17:00 - 18:00
Vrije Training 3 zaterdag 3 juni 13:00 - 14:00
Kwalificatie zaterdag 3 juni 16:00 - 17:00
Race zondag 4 juni 15:00 - 17:00

Wat zijn de statistieken van de Spaanse Grand Prix?

Eerste GP van Spanje op Circuit de Catalunya: 1991

Lengte circuit: 4,675 kilometer

Totaal aantal ronden: 66

Raceafstand: 308,424 kilometer

Aantal bochten: 16

Aantal DRS-zones: 2

Wat zijn de records van deze Grand Prix van Spanje op Circuit de Catalunya? 

Record snelste ronde: 1:18.750 (Charles Leclerc, Ferrari, nieuwste layout)

Snelste ronde tijdens race: 1:24.108 Sergio Perez (Red Bull Racing, 2022)

Wie heeft de meeste overwinningen?: Michael Schumacher (6), Lewis Hamilton (6), Mika Hakkinen (3) Kimi Raikkonen (2), Fernando Alonso (2), Max Verstappen (2)

Meeste overwinningen van constructeur: Ferrari (8), Mercedes (7), McLaren (4)

Wat waren de vorige winnaars van de GP van Spanje?

Winnaar 2022 Max Verstappen

Winnaar 2021 Lewis Hamilton

Winnaar 2020 Lewis Hamilton

Winnaar 2019 Lewis Hamilton

Winnaar 2018 Lewis Hamilton

Foto: Red Bull Contentpool

Kalender

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk