Formule 1: GP Saoedi-Arabië 17-19 maart 2023

Formule 1: GP Saoedi-Arabië 17-19 maart 2023

door Redactie

Waarom Jeddah Corniche Circuit een uniek en aantrekkelijk race-circuit is

Jeddah Corniche Circuit is sinds eind 2021 de kersverse en ook eerste host van de GP van Saoedi-Arabië. Het nieuw aangelegde stratencircuit aan de oever van de bruisende havenstad Djedda (Jeddah) biedt een unieke toevoeging aan de F1-kalender.

Zo is het één van de snelste circuits op de kalender, de snelste na Monza, met gemiddelde snelheden richting de 250 kilometer per uur. De stempel van snelste stratenrace van Formule 1 is dan ook terecht.

27 bochten strekken zich over 6,174 kilometer asfalt. Het circuit zou het beste omschreven kunnen worden als kronkelig: in een moderne Formule 1-auto met flinke grip betekent dat vaak liften of enkel zachtjes remmen. Op hoge snelheden racen, rakelings langs de barrières schieten: de Formule 1-coureurs konden de adrenaline-kick zeker waarderen.

Bijzonderheden rondom de Saoedi-Arabische Grand Prix

Tegelijkertijd zijn er ook vraagtekens door ze geplaatst over de veiligheid. De flinke smak die Mick Schumacher in de kwalificatie van de Saoedi-Arabische Grand Prix van 2022 onderstreepte dat risico nogmaals. De jonge Duitser kwam er redelijk ongeschonden vanaf, met enkel een succesvolle gezondheidscheck in het ziekenhuis erna, maar als iemand anders op de kapotte Haas-bolide was geklapt, dan had de afloop veel erger kunnen zijn.

Wat nog meer Jeddah Corniche Circuit en de GP van Saoedi-Arabië typeert

De oorsprong van de stadsnaam Jeddah; daar is men het niet helemaal over eens. Mogelijk verwijst die naar Jaddah: wat in Arabisch ‘grootmoeder’ betekent. Anderen houden het liever op Jiddah: ook wel bekend, als ‘kust’ of ‘zeestrand’.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk